Virágvasárnapi érseki szentmise Egerben

Hazai – 2021. március 28., vasárnap | 16:18

Március 28-án zárt körben mutatott be szentmisét Ternyák Csaba érsek az egri bazilikában. A hívek a Szent István Rádió élő közvetítésén és a Szent István Televízió YouTube-csatornáján keresztül követhették a szertartást.

A virágvasárnapi szertartáson az Egri Érseki Papnevelő Intézet növendékei idézték fel Jézus kínszenvedését, Szent Márk evangélista szerint.

Jézus jeruzsálemi bevonulásakor ujjongott a sokaság, királyként köszöntötték Jézust – mondta homíliája kezdetén Ternyák Csaba érsek. – Azt várták tőle, hogy megoldja népe problémáit, felszabadítja őket, helyreállítja Izrael függetlenségét. Végül elítélték és megölték, mert csalódtak benne, amikor világossá vált, hogy nem felszabadítóként vagy válságmenedzserként érkezett.

Akik Jézusban csak evilági megváltót látnak, ma is csalódnak benne. Ő egyéni és közösségi életünk válságaira kínál megoldást, melyek bűneink és önzésünk miatt sodorják veszélybe életünket. Azt akarja, hogy szeretettel válaszoljunk szeretetére, és belső meggyőződéssel fogadjuk el tanítását és parancsait.

Virágvasárnapi reményük van azoknak, akik csak földi életük gondjainak megoldását várják. Hozsannáznak, amikor érdekük úgy kívánja, ám hamar meginognak. Ezzel szemben

a mi reményünk húsvéti remény.

Szent Pál írja a korintusiaknak, hogy szánalomra méltóak vagyunk, ha csak ebben az életben reménykedünk Krisztusban. Jézus életünk nagy reménysége, a bűn járványára és következményére, a halálra hoz orvosságot.

Jézus Krisztus kínszenvedésének végigelmélkedésével a passió részesei lehettünk. Megrendült lélekkel valljuk a pogány századossal együtt: „Ez az ember valóban Isten fia volt!”

Reménységünk túlmutat a virágvasárnapi, evilági várakozásokon, húsvéti reményünk az örök élet kapuját tárja ki.

Ő a mi békénk és örök jövőnk záloga, akiben nyugtalan szívünk megnyugszik – emelte ki szentbeszédében Ternyák Csaba egri érsek.

Az Egri Főegyházmegyében – a korábbi rendelkezések szerint – a nagyhéten és húsvétkor sem lesznek nyilvános liturgiák, a lelkipásztorok idén is hívek nélkül ünneplik a szent három nap misztériumait.

Az érseki szertartások nagycsütörtökön 18 órakor, nagypénteken 15 órakor és nagyszombaton 18 órakor, húsvétvasárnap 10 órakor kezdődnek, melyeket a Szent István Rádión és a Szent István Televízió YouTube-csatornáján keresztül élő közvetítésben követhetnek a hívek.

Forrás: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Szent István Televízió - Federics Róbert, Vozáry Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria