Virtuális és szabadtéri rózsafüzér-imádságokkal könyörögnek a megújulásért az amerikai hívek

Kitekintő – 2020. október 7., szerda | 17:38

Az Egyesült Államok püspöki konferenciája október 7-re, Rózsafüzér Királynője ünnepére virtuális rózsafüzért hirdetett meg, melyet a püspöki testület (USCCB) YouTube-csatornáján, illetve Facebook-oldalán lehet követni. Az ország katolikusai számos más kezdeményezéssel: rózsafüzéres felvonulásokkal, eucharisztikus körmenetekkel is fohászkodnak a békéért és a párbeszédért.

José H. Gomez Los Angeles-i érsek, az USA püspöki karának elnöke „egy perc imára” hívott, hogy egyesítse az ország katolikusait a mostani nyugtalan, bizonytalan, megosztott időkben – olvashatjuk a szeptember 30-án kiadott közleményben. José H. Gomez érsek püspöktársait kérte fel, hogy az Egyesült Államok különböző földrajzi egységeit képviselve vezessék az imádságot.

A püspöki testület közleménye bátorított minden hívőt, hogy kapcsolódjon be az ország egységéért és gyógyulásáért fohászkodó imádságba, és a Szűzanyát arra kérik ünnepén, imádkozzon értünk, és vezessen minket Jézushoz.

A közös virtuális rózsafüzérben részt vevőket arra biztatják, hogy az imádság előtt osszák meg, honnan kapcsolódnak be az áhítatba, és töltsenek fel fotót a rózsafüzérükről: „Milyen szép lesz, ahogy a Rózsafüzér Királynőjének ünnepén elárasztjuk az információs szupersztrádákat rózsafüzérekről készült fotókkal!”

Az USCCB a közösségi médiában #RosaryForAmerica hashtaggel teszi közzé az eseménnyel kapcsolatos anyagokat. Javaslataik arra is kiterjedtek, hogy a résztvevők hívjanak meg legalább egy embert az eseményre; ügyeljenek rá, hogy az ima alatt ne zavarja őket a közösségi média, amihez viszont visszatérhetnek az ima után, hogy a megadott hashtaggel közzétegyék az országért szóló imaszándékaikat.

A püspöki testület felhívása mellett országszerte szerveztek októberre szabadtéri, sok esetben körmenettel egybekötött rózsafüzér-imádságokat.

Sőt az első, a nemzet egységéért meghirdetett közös rózsafüzért (Unite Our Nation) még augusztus 15-én mondták a Wisconsin állambeli Madisonban, több mint háromezer fő részvételével, a békés párbeszédért imádkozva.

A Unite Our Nation (Egyesítsük nemzetünket) kezdeményezés keretében eucharisztikus körmeneteket és közös szabadtéri rózsafüzért tartottak az ország több pontján október 4-én.

A szintén népszerű Rosary Coast to Coast (Rózsafüzér egyik parttól a másikig) rendezvényt október 11-én tartják idén. Az elmúlt években Detroit bizonyult különleges helyszínnek: az amerikai–kanadai határon fekvő város katolikusai együtt imádkoztak a határ kanadai oldalán fekvő Windsorban összegyűlt hívőkkel.

Salvatore Cordileone, San Francisco érseke október 3-án részt vett a városban szervezett rózsafüzéres felvonuláson és misén; biztatta a híveket, hogy megújult tisztelettel forduljanak az Eucharisztia felé most, hogy bár korlátozásokkal, de újraindulhatnak a beltéri szentmisék a városban. Assisi Szent Ferencet állította eléjük példaként, a mostani időkben különösen is, amikor botrány, korrupció és megosztottság támadt az Egyházban; amikor fennáll a veszélye, hogy csak kritizáljunk, és mindenki a maga feje után menjen. „Ehelyett hagyjuk, hogy Assisi szegénykéje vezessen minket, és forduljunk a belső munka felé: az ima, böjt, szeretet, a Legszentebb Szentség tisztelete és a szegények szolgálata” felé. „A valódi reform a szívekben kezdődik, és az Egyház szívében.”

Forrás és fotó: Catholic News Agency; USCCB.org;

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria