Virtuális Szalók – A szombati nap

Hazai – 2020. július 19., vasárnap | 8:01

Idén nem a megszokott módon rendezik meg a 37. egerszalóki ifjúsági találkozót és lelkigyakorlatot július 16. és 19. között.

A szombat reggeli imát Varga Béla sajóládi plébános vezette, a helyszín ezúttal is az egerszalóki templom volt. Elmélkedésében a plébános régi és új szalókosokat köszöntötte, mint fogalmazott, „nincsen Szalók eső nélkül; de ekkor is itt vagyunk ezek a reggelen, Istenhez fordulunk, kérjük és keressük őt”.

Ezt követően Zsuffa Tünde író, a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus (NEK) sajtófőnöke tartott előadást, mely inkább tanúságtétel volt. Életéből vett példákkal, személyes élményeivel szólt arról, milyen utat járt be hite. Megfogalmazta azt is ugyanakkor, hogy most nehezebb feladata van, hiszen úgy kell előadást tartania, hogy nem látja a közönséget, nincsenek visszajelzések.

A találkozó alatt az annak megrendezésében segédkező önkéntes fiatalok képzése is zajlik, melynek során szombaton Koós Ede teológiai tanár, eger-lajosvárosi plébános tartott előadást.

A virtuális kiscsoportos beszélgetés után délután három órától rózsafüzért imádkoztak a fiatalok Vízi János egri káplán vezetésével.

Ezután Csépányi Gábor, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet prefektusa tartott előadást.

A test teológiája témáját körüljáró tanításában Szent II. János Pál pápa katekéziseire utalva hangsúlyozta: a megtestesülés kapcsán hitünk szerint Isten kijelenti, hogy a test egy találkozási hely. A második isteni személy felvette az emberi testet, s ezzel kifejezte, az emberi természet jó.

Testünk nagyon sok mindent kifejez, például Isten hatalmas, önzetlen ajándékát, a semmiből való teremtés kapcsán. Az ember tragédiája sokszor, hogy megfeledkezik arról, hogy ajándék, és hogy a másik ember ajándék. Ha kétségeink keletkeznek, megkérdőjeleződik ajándék mivoltunk. Hivatásunk az Isten dicsőségéről szólni. A megtestesülés biológiai mivoltában is elkezdi a függést, üzenve, hogy Istenhez is tartozunk, s ez végigkíséri életünket. Iránya van életünknek, a hivatás, ahol leginkább Krisztust szeretővé tudunk lenni. A földi életben ez esetleges lehet, mígnem eljutunk a boldogító Isten boldogító színelátására. Az Istentől való függés szabaddá tesz, míg minden más függés korlátoz.

Az élet továbbadásának szabályozása Isten iránti bizalmatlanságot jelent, sebeket okoz, hazugságot üzen a másiknak. Pedig a szeretet áldozat nélkül nem létezik.

A Sátán finom módszerekkel dolgozik, az életünk értelme ellen, Isten akaratával szemben. Isten ajándéka az ember, ezt kell beteljesítenünk, ezt saját magunkban is meg kell élnünk, de kell, hogy ezt más is kimondja. Ha feltesszük a kérdést hogy a kereszténység a test ellen van-e, mondhatjuk válaszképpen, hogy nem, mert a hitünk fő üzente a megtestesülés. Az önátadásról van szó, a Szentírás szavai szerint is nyomon követhetjük ezt. Ez a házassággal kapcsolatos kérdésekben is választ ad, mert az ajándékozás nem lehet önző és öncélú. Nem szabad Isten előtt és nem is kell letagadni semmit. Szabad vele vitatkozni is, mert a megtörtségből is élet fakadhat. A bűnbánatban találkozhatunk az Úrral, s a szolgálatunkból élet fakad, így elkerülhetjük a kiégést.

A Szentírás egy friggyel kezdődik és egy áldozattal végződik, ez kifejezi a teljes szövetséget. Ellentmond a Sátán hazugságának, mely támadás az élet forrása ellen. A kérdés, hogy mit akar Isten az én életemmel. A házasságban a személyek közössége alakul, a Szentháromsághoz hasonlóan, Szent Ágoston példája szerint. Amikor ajándékozok, ajándékozott is lehetek egyben, mert magam is lehetek ajándék. Ezt a dinamikát gyakoroljuk egész életünkön keresztül.

Az esti szentmisét a katekézist tartó Csépányi Gábor mutatta be, a zenei szolgálatot az Imperfectum együttes adta.

A nap ismét szentségimádással zárult, melyet Varga Béla sajóládi plébános vezetett.

Szöveg: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Balogh Ferenc/Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria