Virtuálisan is végigjárhatjuk a jeruzsálemi Via Dolorosát a nagyböjtben

Kitekintő – 2021. február 25., csütörtök | 20:23

A szentföldi kusztos, Francesco Patton OFM olyan, az online térben megvalósuló projektről számolt be a Vatikáni Rádiónak, amely a világ minden tájáról Jeruzsálembe vezetheti a hívőket a nagyböjt idején.

Az idei nagyböjtöt is a járvány miatti utazási korlátozások jellemzik; a Via Dolorosát, vagyis a fájdalmak útját, Jézus keresztútját mégis végigjárhatják a hívek, méghozzá a saját otthonukban, virtuálisan. A különleges lehetőséget a Szentföldi Ferences Kusztódia teremtette meg, hogy a zarándokok lépésről lépésre követhessék az utat, amelyet Jézus kétezer évvel ezelőtt végigjárt, vállán a kereszttel, onnan, ahol megostorozták, egészen a keresztre feszítésének helyéig.

Mivel a zarándokok nem tudnak fizikailag eljönni a Szentföldre és végigjárni a Via Dolorosát, amely cselekedet különösen nagyböjt idején az áhítat kifejezésének népszerű ​​formája, arra gondoltunk, hogy segítségükre sietünk, tudván, hogy sokan Jeruzsálem felé fordulnak tekintetükkel és szívükkel az egész világról – nyilatkozta Francesco Patton OFM, szentföldi kusztos a Vatikáni Rádiónak.

Ez egy olyan út, amelyet a via crucis, a keresztút hagyományos állomásairól elmélkedve járnak végig a zarándokok. Az elmélkedések segíthetik őket abban, éljenek bár a világ bármely pontján, hogy megtalálják életük mélyebb értelmét. Egyben a remény üzenetét is hordozza a keresztút, a húsvét felől olvasva, ebben a nehéz, szenvedéssel teli időszakban – fogalmazott a szentföldi kusztos.

Minden állomáshoz kapcsolódik egy-egy rövid videó, amely jeruzsálemi helyszíneket mutat be, ahol az evangéliumokban elbeszélt események zajlottak. Tizenhárom kisfilm tartozik a tizenhárom stációhoz: „Pontosan kapcsolódnak azokhoz a helyekhez, ahol Jézus megélte saját fájdalmas útját. A Keresztény Médiaközponttal kialakított együttműködésnek köszönhetően a képeket olyan részletek gazdagítják, amelyek segítenek, hogy megértsük ezeket a helyeket, szellemiségüket és a via crucis misztériumának aktualitását.”

Az elmélkedéseket a Szentföldi Ferences Kusztódia szerzetesei készítik, akik saját anyanyelvükön szólalnak meg a Szentföld különböző kegyhelyein.

Francesco Patton reményei szerint az idei húsvétot már derűsebb körülmények között élhetik meg a Szentföldön. Izrael lassan kilábal a járványból, a lakosság nagy részét már beoltották. Azonban még mindig zárva van az ország, következésképpen a zarándokok is hiányoznak, és ez súlyos anyagi veszteséget jelent a kis keresztény közösségnek, amelynek kézművesboltjai Betlehemben és Jeruzsálemben hónapok óta zárva vannak.

A zarándokok érdekében megpróbáljuk majd közvetíteni az egyes kegyhelyekhez kapcsolódó különféle szertartásokat – hangsúlyozta a szentföldi kusztos.

Nagykeddig, március 30-ig minden kedden és pénteken közzétesznek egy-egy elmélkedést a Szentföldi Ferences Kusztódia közösségi médiafelületein. A videók a kusztódia Facebook-oldalán; Twitter-oldalán, illetve Instagram-oldalán is elérhetők angol felirattal.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria