Visszaszámlálás – Hamarosan befejeződik a tamási Nagyboldogasszony-templom teljes felújítása

Hazai – 2023. október 22., vasárnap | 13:02

Felföldi László pécsi megyéspüspök október 13-án, az egyházmegyei férfitalálkozó tamási találkozója előtt megtekintette a 300 éves templom és a hozzá tartozó plébániaépület felújítási munkálatainak aktuális állását.

2022 őszén kezdődtek meg az 1700-as évek elején épült templom teljes külső és belső felújításának és feltárásának munkálatai régészek, építészettörténészek, műemlékvédelmi szakmérnökök és építészek összehangolt közreműködésével. A felújítás idején a római katolikus szertartásoknak a tamási evangélikus templom ad otthont.

A projektet irányító bizottság tagjai és Csibi Imre plébános a helyszínen számoltak be és mutatták meg a főpásztornak az eddig elvégzett munkát és az elvégzendő feladatokról is tájékoztatást adtak.

Felföldi László püspök a plébániai közösség szeretetteljes összefogását látva kifejezte örömét, és megköszönte azt az önzetlen és elhivatott aktivitást, amely eddig is kísérte a munkálatokat. Külön üdvözölte, hogy az egyházközség férfi tagjai aktívan részt vállalnak a feladatokban.

A tamási templom mintegy 600 millió forint összegű felújítási munkálatai 2023 októberére a záró szakaszhoz értek: elkészült a külső falazat, a párkány és a lábazat felújítása, az ereszcsatorna és a villámhárító rendszer cseréje, a főhomlokzat szobrainak és a feszületnek, továbbá az orgonának a teljes restaurálása, a padlózat megújítása a karzaton és a szentélyben is, ahol korszerű padlófűtési rendszert építettek ki, valamint az épület belső festése.Az állványzat eltávolítása után a templom környezetének a rendbetétele, parkosítása következik.

A plébánia épületén is elkészültek már a hőszigetelési, burkolási és festési munkálatok, és a szerelvényezés is hamarosan a végéhez közelít.

Gőbölös Péter, a plébániai tanácsadó testület tagja és a beruházás koordinátora aprólékos figyelemmel kiséri és folyamatosan dokumentálja a gondos szakértelemmel végzett munkafolyamatokat, amelyek eredményeként 2023 decemberére eredeti szépségében pompázik majd Tamási egyik legrégebbi, legszebb és legértékesebb épülete.

A munkálatok megkezdéséről szóló híradás ITT olvasható.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Szabó László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria