Vörös Győző ókorkutató Rómában tartott előadást a szentföldi magyar ásatásokról

Külhoni – 2021. február 19., péntek | 18:10

A szentföldi magyar ásatások Keresztelő Szent János golgotáján: Egy hiteles evangéliumi, történelmi helyszín régészeti feltárása és evangéliumi üzenete címmel tartott Vörös Győző ókorkutató előadást a Pápai Magyar Intézet (PMI) és a Római Magyar Akadémia közös szervezésében február 16-án Rómában, a Falconieri-palotában.

A Magyar Művészeti Akadémia szentföldi ásatásai 2009 óta folynak Keresztelő Szent János börtönénél és Heródes Antipász tetrarcha palotájánál, a Holt-tenger keleti partján, Jordániában. A régészeti feltárások és műemléki helyreállítások során a kutatók előtt feltárult az evangéliumi esemény hiteles helyszíne, amely Keresztelő János passiójának történelmi helyszíne volt. Miután Jézus maga vont párhuzamot önmaga és János szenvedései és halála között (Mt 17,12), ezért az evangéliumi helyszín szent hegyét joggal lehet „Keresztelő Szent János Golgotájának” is nevezni. Az egyházatyák szerint a Szentföld az ötödik evangélium, ahol lokalizálódik az Ég. A Szentföld átadja, elérhetővé és érthetővé teszi az Örömhírt – fogalmazott bevezetőjében Németh Norbert, a PMI rektora.

Vörös Győző úgy ismertet, mint aki jól ismer. Képes láttatni, mert maga is jól lát, emellett szenvedéllyel szereti, amiről ír és tanít. A jelenben él, a kezében van a múlt titkai megfejtésének tudományos kulcsa és átvezetésének képessége a jövőbe – tette hozzá a rektor. – A professzorban ott koncentrálódik, felkészültségében ott lapul a történelem, az építészet, a régészet, a geológia, a teológia minden olyan intuíciója, eszköze és módszere, amelyek segítségével párbeszédre képesek hívni a földet, a hegyeket, a romokat, a tárgyakat, az írásokat és a szóbeli emlékeket. Munkája nyomán tényekké válnak a feltételezések, és a közös történelem aktív részeseivé tesznek bennünket.

Vörös Győző ókorkutató-építész az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) diplomázott. A jeruzsálemi Pápai Biblikus Egyetem kutatóprofesszora, kutatócsoport-vezető akadémikus, a Jordán Királyi Műemléki és Régészeti Hivatal Holt-tenger-parti projektjének igazgatója, a Mississippi Állami Egyetem kutatócsoport-vezetője. A Magyar Állami Operaházba is tervezett díszletet, sorozatszerkesztője a milánói Edizioni Terra Santa kiadványoknak. Ásatást vezetett Egyiptomban: Thébában 1994−98-ig, Alexandriában 1998−2004-ig, a ciprusi Paphoszon 2004 és 2009 között, jelenleg Jordániában, Machaerusban vezet ásatást 2009 óta. Nyolc angol nyelvű ókortudományi akadémiai szakmonográfia szerzője. Nős, két gyermek édesapja, Makovecz Imre Corvin-láncának alkotói támogatottja (2002–2005), a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének kitüntetettje (2016).

Vörös Győző előadása ITT tekinthető meg.

Forrás: PMI

Fotó: Versler Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria