Zarándokvonat indul a csíksomlyói pápai misére

Külhoni – 2019. január 17., csütörtök | 18:15

A Misszió Tours Utazási Iroda május 31-én buszokat és zarándokvonatot is indít Csíksomlyóra, a pápai szentmisére. A részletekről Budai László ügyvezetővel beszélgettünk.

– Ön egyénileg és a Misszió Tours Utazási Iroda megalakulása óta több évtizede szervez és indít zarándoklatokat Erdélybe. Hogyan fogadták a pápalátogatás hírét?

– Nagyon nagy örömmel értesültünk erről, hiszen régóta vártuk már ezt az alkalmat. Rögtön meghirdettünk egy autóbuszos utazást, ám most úgy tűnik, hogy többet is tudunk majd indítani, az ország különböző részeiből indulva. Amennyiben további igény merül fel, mi készen állunk több utazás megszervezésére is. Ha szükséges, a plébániáknak is tudunk segítséget nyújtani a zarándoklat lebonyolításában.

– 2018-ban hetedik alkalommal zarándokolhattak a hívek a jól ismert Boldogasszony-zarándokvonattal pünkösd ünnepén Csíksomlyóra. Ferenc pápa június 1-jén szabadtéri szentmisét fog bemutatni Csíksomlyón – ez alkalomból terveznek vonatot indítani?

– Igen, kifejezetten a pápai szentmisére is indítunk zarándokvonatot. Szombathelyről, Budapestről és Miskolcról indulnak majd vonatrészek. Lehetőség lesz a Csorna–Győr–Komárom–Tatabánya, a Budapest–Szolnok–Püspökladány, valamint a Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen vonalon is felszállni erre a vonatra, mely majd Püspökladánynál egyesül egységes szerelvénnyé. Várjuk azokat is, akik a Felvidékről vagy Kárpátaljáról csatlakoznának ehhez a zarándoklathoz. Ez a vonat – mellyel több mint nyolcszáz fő tud majd utazni – korán reggel érkezik Csíkszeredába, innen az autóbuszokkal érkezőkkel együtt – várhatóan egy ezerfős keresztaljjal – vonulunk a pápai szentmisére.

 

– Ez a vonat éjszaka fog közlekedni?

– Igen. Fontos, hogy minden kiindulási helyre vissza fogunk menni.

– Miben azonos és miben különbözik ez a lehetőség a Boldogasszony-zarándokvonattal történő utazástól?

– Lényeges különbség, hogy a Boldogasszony-zarándokvonattal való utazás négynapos, három éjszakai szállással. Idén gyimesi programot is hozzátettünk ehhez az utazáshoz a vasárnapi szabadtéri szentmise és a pünkösdi búcsú mellett. Az viszont meg fog egyezni, hogy a pápai látogatásra induló vonat esetében is meglesz a gyónási lehetőség, lesz vonatrádió, közösen énekelünk és imádkozunk. Ezen a vonaton is lesznek étteremkocsik, sőt, korlátozott számban fekvőkocsik (couchette) is. A Csíkszeredába tartó zarándokvonat lelkivezetője Michels Antal józsefvárosi plébános lesz. A zenei szolgálatot Pálmai Árpád adja.

– Idén, immár a nyolcadik alkalommal a Boldogasszony-zarándokvonat is elindul az egy héttel későbbi csíksomlyói búcsúra?

– Igen, már ötszáz jelentkezőnk van erre a vonatra is, vagyis úgy tűnik, hogy a pápalátogatás nem tart vissza senkit a pünkösdi búcsútól, senki sem mondta vissza az utat. Fontos hangsúlyoznom, hogy a Misszió Tours Utazási Iroda ez évre tervezett más zarándoklatai is rendben el fognak indulni, legyen szó a Fekete Madonna-zarándokvonatról, vagy az először tavaly megszervezett, igen sikeres baltikumi zarándoklatunkról.

Fotó: Merényi Zita, Gieszer Richárd

Lejegyezte: Baranyai Béla

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria