Zuppi bíboros a pápa békeköveteként Kijev után Moszkvába utazik

Kitekintő – 2023. június 27., kedd | 19:39

A hónap elején Kijevben tett látogatása után folytatódik Matteo Maria Zuppi, az Olasz Püspöki Konferencia elnökének küldetése, hogy a pápa megbízottjaként enyhítse a feszültséget az ukrajnai konfliktusban. A bíborost az orosz fővárosban az államtitkárság egyik tisztviselője kíséri.

Matteo Zuppi bíboros június 28–29-én tartózkodik Oroszországban, ahol múlt szombaton, június 24-én olyan feszültségek alakultak ki, hogy félő volt, polgárháború robban ki. A bolognai érseket a pápa olyan misszióval bízta meg, amely a párbeszéd lehetséges útjait keresi, amelyek elvezethetnek az ukrajnai konfliktus lezárásához. Ukrajna fővárosában, Kijevben június 5–6-án került sor Zuppi bíboros missziójának első szakaszára, amelynek során Volodimir Zelenszkij elnökkel is tárgyalt.

A második állomás, ahogyan kinevezésének május 20-i bejelentése előrevetítette, Oroszország, Moszkva lesz. Az Olasz Püspöki Konferencia elnöke, aki a Sant’Egidio közösséggel már a múltban is közvetítőként vett részt a felek között a mozambiki békemegállapodás tárgyalásán, június 28–29-én utazik Moszkvába – adta hírül közleményében a Szentszéki Sajtóközpont. Az úton az Államtitkárság egyik tisztviselője fogja elkísérni a bíborost – tájékoztat a közlemény, rámutatva: „A kezdeményezés fő célja, hogy humanitárius gesztusokra ösztönözzön, amelyek hozzájárulhatnak a jelenlegi tragikus helyzet megoldásának előmozdításához és az igazságos béke eléréséhez vezető utak megtalálásához.”

A missziót, amelyre az orosz kormány „érdeklődéssel és várakozással” tekint – ahogyan néhány nappal ezelőtt Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes kijelentette –, teljes mértékben támogatja az Olasz Püspöki Konferencia, imáival kísérve elnökének moszkvai utazását.

*

Találkozók, megbeszélések, valamint imának és elmélkedésnek szentelt pillanatok sora jellemezte Ferenc pápa küldöttének kétnapos ukrajnai látogatását június 5–6-án. Hétfőn Zuppi bíboros a kijevi régió területén található Bucsába, az egyik legnagyobb vérontás helyszínére látogatott, amely 2022 márciusában történt. A küldöttség ellátogatott a Szent András-templomhoz, amely mellett 119 civilt temettek tömegsírokba a rövid orosz megszállás idején. Szintén 5-én találkozott az ukrán parlament emberi jogi biztosával, Dmitro Lubineccel. A találkozón részt vett Visvaldas Kulbakas érsek, ukrajnai apostoli nuncius is. A megbeszélésre a gyermekjogok védelmének központjában került sor, amelyet Zelenszkij elnök kezdeményezésére nyitottak meg. Az ombudsman átadta a vatikáni küldöttségnek a Nemzetközi Büntetőbíróságon benyújtott jelentést az ukrán gyermekek jogainak Oroszországban történt megsértéséről. Emellett a bíboros találkozott az Egyházak és Vallási Szervezetek Tanácsának képviselőivel is.

Június 6-án, kedden Matteo Zuppi programja imatalálkozóval kezdődött a kijevi Szent Szófia-székesegyházban, majd a pápai küldött Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélést, majd a közélet más képviselőivel is találkozott. „Ezen megbeszélések eredményeiről, akárcsak a vallási elöljárókkal folytatott tárgyalásokról, valamint a folyamatban lévő háború következményeként az ukrán nép szörnyű szenvedésének közvetlen tapasztalatáról beszámolnak a Szentatyának” – olvasható a Szentszéki Sajtóközpont közleményében, amit június 6-án adtak ki. A misszió „kétségtelenül hasznos a következő lépések meghatározásában, mind humanitárius szinten, mind pedig az igazságos és tartós békéhez vezető utak keresésében”.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria