Zuppi bíboros: Peking jelentős figyelmet szentelt a vatikáni békemissziónak

Kitekintő – 2023. szeptember 18., hétfő | 15:31

Miután szeptember 15-én visszatért kínai látogatásáról, Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa különleges megbízottja ismertette az ukrajnai béke keresésére irányuló küldetését, és azt mondta, hogy minden érintett félnek meg kell találnia a kulcsot az igazságos és biztonságos békéhez.

Matteo Maria Zuppi bíboros szeptember 15-én, pénteken tért vissza Olaszországba, miután Ferenc pápa különmegbízottjaként háromnapos missziót vezetett Pekingben az ukrajnai béke keresése érdekében.

A TV2000-nek, az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) televíziós csatornájának nyilatkozva Zuppi bíboros elmondta, hogy missziója „jelentős figyelmet kapott a kínai kormánytól”. Az olasz származású bíboros és bolognai érsek, a CEI elnöke „őszinte megbeszélést folytatott az ukrajnai megbízottal, fontos véleménycserével és a jövőre vonatkozó perspektívákkal”. Hozzátette, hogy

mindenkinek „ugyanabba az irányba kell mennie, ami az igazságos és biztonságos béke kulcsának megtalálása kell hogy legyen”.

Zuppi bíboros kiemelte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter párbeszédre és találkozóra való hajlandóságának fontosságát. Azt mondta, hogy ez a fejlemény „fontos, mert a béke a párbeszéd és a lehetséges és szükséges utak keresése révén valósul meg”. A bíboros hozzátette, hogy ez „minden bizonnyal pozitív fejlemény, és összhangban van Ferenc pápa elképzelésével”.

A béke diplomáciai úton való kieszközlésével kapcsolatban Zuppi bíboros azt mondta, hogy „a labda nem csak Ukrajna térfelén van. Mindenkinek játszania kell. Ukrajna már elkötelezte magát, és előterjesztette javaslatait. Valójában mindenkinek részt kell vennie a béke keresésében”.

Az olasz bíboros küldetése elsősorban a párbeszédre irányul, 2022 februárja óta folytat tárgyalásokat az orosz–ukrán háború középpontjában álló országok politikai és egyházi képviselőivel. Zuppi bíboros korábban június 5–6-án Kijevbe, június 28–29-én Moszkvába, július 17–19-én pedig Washingtonba utazott. Látogatásai során a bíboros a misszió humanitárius szempontjait és a béke elérésének fontosságát hangsúlyozta.

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria