Zuppi bíboros Washingtonban megbeszélést folytatott Biden elnökkel az ukrajnai békemisszió kapcsán

Kitekintő – 2023. július 20., csütörtök | 13:02

Július 17. és 19. között Matteo Zuppi bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke a vatikáni államtitkárság egyik tisztviselőjének kíséretében, a Szentatya követeként Washingtonba látogatott, hogy folytassa a rábízott küldetést, és ebben a minőségében találkozzon az Egyesült Államok elnökével, Joe Bidennel – július 19-én a Szentszéki Sajtóközpont tájékoztatott a megbeszélésekről.

Július 17-én este, az apostoli nunciatúrára való megérkezése után a bíboros megbeszélést folytatott Timothy Broglióval, a USA katolikus püspöki konferenciájának elnökével. Fő témájuk volt az ukrajnai háború és azok a kezdeményezések, amelyeket a Szentszék tesz az áldozatok és a béke érdekében.

Másnap reggel a Rayburn House-ban, az Egyesült Államok Képviselőházának kongresszusi irodaházában a – Christophe Pierre apostoli nunciussal és Séamus Patrick Horgannel, az apostoli nunciatúra tanácsadójával kiegészült – vatikáni küldöttség találkozott az Egyesült Államok kormánya Európai Biztonsági és Együttműködési Bizottságának (Helsinki Bizottság) néhány tagjával, akiknek bemutatták a pápa által rájuk bízott küldetés jellegét és menetét, és együtt gondolkodtak arról, milyen módokon lehet hatékonnyá tenni ezt a missziót.

Aznap délután a pápai küldött és a küldöttség többi tagja a Fehér Házba ment, ahol Joe Biden elnök fogadta őket, akinek Zuppi bíboros átadta a Szentatya levelét, és hangsúlyozta, milyen nagy fájdalmat érez a pápa a háború okozta szenvedések miatt.

A találkozó, amely nem sokkal 17 óra után kezdődött, és több mint egy órán át tartott, nagyon szívélyesen, egymás kölcsönös meghallgatásának légkörében zajlott. A megbeszélés során a vatikáni küldöttséget biztosították arról, hogy készek a humanitárius kezdeményezések támogatására, különösen a gyermekek és a lakosság legsebezhetőbb tagjai részére, és fontosnak tartják a béke útjainak mielőbbi elősegítését.

Július 19-én reggel az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának székhelyén a vatikáni küldöttség részt vett a szenátusi imareggelin, amelyen Zuppi bíborosnak lehetősége volt arra, hogy tájékoztatást adjon a békemisszió különböző szakaszai során folytatott találkozóiról. A résztvevők elismerésüket fejezték ki a Szentszék erőfeszítéseiért, és hangsúlyozták, hogy mindannyian felelősséget viselnek a békéért való munkában.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria