Folytatódott a mentorképzés a Szombathelyi Egyházmegyében

Kishírek – 2017. november 22., szerda | 18:17

November 17-18-án tartották a mentorképzés második félévének utolsó találkozóját Szombathelyen, a Martineumban. Az élménypedagógiai képzés és a mérésértékelés tudományában való elmerülés után e hétvégén a mentoridentitással és az eredményes kíséréshez szükséges kommunikáció volt a képzés témája.

A program közös szentmisével kezdődött, melyen Pete Polgár Máté kiemelte: a szolgálatban nem a nagy győzelmek és az elismerés számít, hanem minden kicsi erőfeszítés, apró munka, amelyért talán senki nem hálás itt a földön, de a mennyben tapsolnak érte.

A szentmisét követően Kató Csaba állandó diakónus és felesége, Kató-Bellavics Ágota vezetésével folytatódott a találkozó. A péntek esti blokkban a résztvevők mintegy tükörként maguk elé állították a jó mentor képét, megállapítva, milyen tulajdonságokkal, képességekkel, hozzáállással rendelkezik, majd elgondolkodtak azon, hogy személyesen hol tartanak e fejlődési folyamatban. A feladathoz hozzá tartozott, hogy célt is kitűzzenek magunk elé, amely az egyéni növekedés első lépése. Az estét közös imádság majd kötetlen együttlét zárta, amelyben lehetőség volt a személyes találkozásokra, beszélgetésekre.

A második napon a kommunikációé volt a főszerep. A mentori kommunikáció elsajátításához fontos volt tisztázni azt, milyen feladatok tartoznak ehhez a szerephez, és melyek azok, amelyeket nem szolgálják, hanem gátolják a mentorra bízottak előrelépését. Miután ez körvonalazódott, kommunikációs feladatokkal és stratégiákkal foglalkoztak a résztvevők, akik a Johari-ablak megismerésétől a nap végére Eric Berne az emberi játszmákkal kapcsolatos kutatásáig jutottak. Az interaktív feladatok során lehetőség volt újragondolni korábbi helyzeteket, amelyekben rosszul kommunikáltak, vagy nem értették, hogy a másik mit miért tesz. Hamar világossá vált, hogy az elhangzottakat nemcsak mentorként, katekétaként hanem magánemberként is érdemes megfontolni.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria