Szent Miklós-hetet tartottak a nyíregyházi görögkatolikus általános iskolában

Kishírek – 2020. december 18., péntek | 10:11

A nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában a névadó szent ünnepe körül régóta tartanak Szent Miklós-hetet. Idén is kedveskedtek a pedagógusok a gyermekeknek és a diákok is egymásnak, de a járvány miatt ez is kicsit máshogyan zajlott.

Az iskola névadójáról elnevezett ünnepi hét idén Szent András napján vette kezdetét. A népi hiedelem szerint ezen a napon a fiatalok megtudhatták, ki lesz a jövendőbelijük. November 30-án a pedagógusok kedveskedtek ugyan a gyermekeknek meglepetés pogácsával, de a szerelmes pár neve és bizonytalan jóslás helyett a pogácsákban szentírási idézeteket: a Jóisten szeretetének bizonyosságait rejtették el.

Ez a kiemelkedő néhány nap adott időt arra is, hogy az iskolakezdők ízig-vérig Szent Miklós-os diákokká váljanak: három különböző napon tartották a három elsős osztály tanulói számára a csibeavatót, melyen az iskola nyakkendőjét ölthették.

Ez az alkalom nem az első, mely – a járványhelyzetre való tekintettel – az eddigi megszokott gyakorlattól gyökeresen eltér: az iskola legkisebb diákjainak idén szüleik nélkül kellett beilleszkedni az új, iskolai környezetbe. Annál nagyobb szeretettel igyekeztek fogadni őket – ezt az év elején kezükbe kapott hűtőmágnesen olvasható felirat („Örülünk, hogy közénk tartozol!”) mellett remélhetőleg a társak és a tanárok cselekedeteiből és megnyilvánulásaiból is megérezhették – bizakodott Pappné Petrasevits Anasztázia, az iskola igazgatója köszöntőjében, aki a legkisebbek számára példaképként állította Szent Miklós püspököt, aki az ajándékozó szeretetben jár elöl.

Kovács Csaba atya, az iskola lelki igazgatójának szavaival: az elsősök is immár „a nagy focicsapat tagjaivá, az iskola csapattagjaivá váltak”.

Mivel az avató ünnepség szűkebb körben zajlott, Aros Vivien diáktársai nevében köszöntötte a kis „csibéket”, a negyedik osztályosok apró ajándékokkal kedveskedtek a kicsiknek. Az ünnepségen Lendvainé Maródi Tímea zenetanár és Borúzs Gábor énekprodukciója hangzott el.

Iskola névadójára emlékezve versenyt is rendeztek: az angol és német nyelvi csapatversenyen az 5–6. és a 7–8. évfolyamosok vehettek részt. A verseny központi témája volt Szent Miklós élete és a hozzá kapcsolódó események, csodák.

A Szent Miklós-hét zárásaként Szent Miklós követe is ellátogatott az iskolába, és ott töltötte az egész napot: a reggeli imaóra után megtekintette a tiszteletére készített ünnepi műsort, melyben a szent minden ismert története megelevenedett összekapcsolva a múltbéli eseményeket a jelennel (a felkészítő tanár Szabolcsiné Morvai Katalin volt.)

A legnagyobbak ünnepi Szent Liturgián vehettek részt. Az osztályokban különféle közösségépítő játékkal töltötték a délelőttöt a diákok, majd Szent Miklós követe (a Nyíregyházi Egyházmegye felajánlásának köszönhetően) Mikulás-csomagokat osztott a gyermekeknek.

December 7-én az iskola lelki igazgatója megáldotta az intézmény udvarára telepített új játszóteret, melynek megvalósulását a Görögkatolikus Ifjúsági Egyesület támogatta.

Az iskolában működő missziós csoport gyűjtést hirdetett a rászoruló családok számára, hogy kis lemondással és nagy szeretettel szebbé tegyék mások karácsonyát.

Ebben az évben a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézményben ellátott gyermekeket, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetét, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központot, egy nyíregyházi anyák átmeneti otthonát és ózdi szegénysorban élő gyermekeket ajándékozták meg a (Mikulás csomagból is) felajánlott édességekkel, játékokkal, mesekönyvekkel, tartós élelmiszerekkel és ruhaneműkkel.

Forrás: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Vajdicsné Keczán Ibolya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria