Teremtésvédelmi témahét a Páli Szent Vince-iskolaközpontban

Kishírek – 2023. május 11., csütörtök | 16:49

Teremtésvédelmi témahetet tartottak április végén a Páli Szent Vince-iskolaközpontban, Kapuváron.

A teremtésvédelmi témahéten a napindító imákban hálát adtak Istennek a teremtésért, a természet és az ember csodájáért. A 148. zsoltárt, Assisi Szent Ferenc Naphimnuszát, Ferenc pápa a teremtett világgal együtt mondott keresztény imáját olvasták fel pedagógusok és diákok, majd a teremtésért hálát adó dalok hangoztak el közös imádságként.

Az óvodásokkal is megemlékeztek az Istentől kapott világ szépségéről. A teremtésről beszélgettek. A csoportok plakátokat készítettek a Föld napja kapcsán, amelyekkel aztán az óvoda folyosóját díszítették. Az óvoda udvarán az alsó tagozatosokkal együtt énekelték el a Ki teremtette... kezdetű dalt.

Az egész hét a teremtésvédelem jegyében telt az alsó tagozaton. Évfolyamokonként különböző programokon vettek részt a tanulók. Matematikai játékos feladatokat oldottak meg, gyűjtőmunkát végeztek a vízparti élővilágról, megismerkedtek a vízzel való takarékoskodás módjairól. Totókat, rejtvényeket oldottak meg, rajzokat és plakátokat készítettek.

Kiemelt téma volt a víz a Bibliában, melyet a Szentírás segítségével projektmunkában dolgoztak fel. Minden osztály virágokat ültetett, és megismerhették A vízi manó okos tanácsai című mesét.

*

Április 26-án, a fenntarthatósági, illetve teremtésvédelmi témahét keretében rendezték meg a Nagyító Komplex Természettudományos Verseny döntőjét, a Páli Szent Vince-iskolaközpont természettudományi munkaközössége szervezésében. A megmérettetésre a Győri Egyházmegyéből, valamint a Győr-Moson-Sopron vármegyéből jelentkező és az őszi online fordulóban legjobb eredményt elérő tizennégy, 7–8. évfolyamos csapat kapott meghívást.

Biró Péter intézményvezető köszöntötte a megjelenteket.

A háromfős csapatok négy helyszínen mérték össze tudásukat. A feladatok a négy őselem – tűz, víz, föld, levegő – témájára épültek, és a természettudomány nagy területeit – kémia, fizika, földrajz, biológia – ölelték fel. A versenyzők gyakorlati és elméleti feladatokat oldottak meg.

A döntőt követően a csapatok az energia témakörével kapcsolatos és kifejezetten erre a versenyre elkészített diorámáikat mutatták be egymásnak. A tanulók diorámái, doboztérben elrendezett kompozíciói nagyon ötletesek voltak: a két- vagy háromdimenziós miniatűr elemek kidolgozott háttér előtt álltak, mozogtak, világítottak.

Évfolyamonként a legjobb három helyezést elérő csapat tagjai vehettek át oklevelet és könyvjutalmat.

A jó hangulatú verseny végén Biró Péter igazgató gratulált a nyerteseknek.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szöveg és fotó: Páli Szent Vince-iskolaközpont munkatársai

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria