„Amíg itt vagytok, van reményünk” – A szaléziak maradását kérik a polgárháborútól szenvedő szudániak

Kitekintő – 2023. november 16., csütörtök | 16:47

A Szudánban április 15-e óta tartó polgárháború ellenére a szaléziak és női águk, a Segítő Szűz Mária Leányai Don Bosco Nővérek rend tagjai Kartúmban, illetve környékén maradtak. November 3-án bombatalálat érte a szerzetesnővérek rendházát, de a hírek szerint szerencsére jól vannak.

Chiara Cazzuola, a Don Bosco Nővérek általános elöljárója elmondta, hogy a kartúmi nővérek felhívták őt. „Kellemes meglepetés volt, mert nehéz megfelelő időt találni a kapcsolatfelvételre. A nővérek azt mondják, hogy hála Istennek jól vannak, bár a házukat bombatalálat érte. (…) Eleinte, az épületen belülről, nem tudták teljesen felfogni a történtek súlyosságát, de kívülről az emberek látták a bombázás okozta károkat az épületen, és bementek megnézni, hogy a nővérek életben vannak-e, jól vannak-e, és szükségük van-e valamire. A telefonhívás közben – mondja Chiara nővér – hallani lehetett az anyjukkal ott lévő síró gyermekeket és sok szegény ember hangját.”

A nővérek mindenkit szeretettel fogadtak, azt sem tudták már, hányan voltak a házukban. „Amíg itt vagytok, van reményünk, ne hagyjatok el minket” – kérlelték őket a náluk védelmet keresők. Az egész közösség boldog, hogy ott maradhatnak. Chiara Cazzuola nővér ugyan aggódik a távolság és a kommunikációs nehézségek miatt, de Don Bosco nővérként ő is bízik Szűz Máriában, a keresztények segítségében, aki mindig megvédelmezi őket. A rend tagjait arra kéri, hogy továbbra is imádkozzanak Szűz Mária hathatós közbenjárásáért Szudán és a világ minden konfliktus sújtotta nemzete békéjéért.

Az ENSZ becslése szerint a szudáni hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között április 15-én kirobbant polgárháború eddig kilencezer halálos áldozatot követelt, és több mint 6 millió embernek kellett elhagynia otthonát miatta.

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria