„Hazalátogat” szülőföldjére Szent XXIII. János pápa ereklyéje

Kitekintő – 2018. április 30., hétfő | 15:08

Szent XXIII. János pápa szarkofágja a Szent Péter-bazilika leglátogatottabb pápasírjainak egyike. A jó pápa ereklyéje május végén útra kel, hogy „hazalátogasson” a bergamói egyházmegyébe, ahonnan Angelo Giuseppe Roncalli elindult, hogy a világ plébánosa legyen.

A Katolikus Egyház 2018-ban emlékezik meg Szent XXIII. János pápa megválasztásának 60., valamint halálának 55. évfordulójáról. A II. vatikáni zsinatot összehívó egyházfőt 2000-ben boldoggá, 2014-ben pedig szentté avatták, bebalzsamozott holtteste azóta a Szent Péter-bazilika Szent Jeromos-oltára alatt pihen egy üvegszarkofágban. Az évfordulók alkalmából azonban most rövid időre hazatér szülőföldjére, a bergamói egyházmegyébe. Az ereklyét Ferenc pápa „adta kölcsön” az észak-olaszországi püspökségnek.

XXIII. János üvegkoporsója előtt május 24-től június 10-ig róhatják le tiszteletüket a hívek. Az ereklye 18 napos látogatása során nemcsak a székesegyházban lesz látható, hanem szokatlan, szimbolikus jelentőségű helyszínekre is elviszik. Már érkezése napján, május 24-én a város börtönébe szállítják, megemlékezve a pápa 1958-as látogatásáról, melyet a római Regina Coeli börtönben tett. Az ereklyét ezt követően az egyházmegyei szemináriumban állítják ki, majd a székesegyházba szállítják át, ahol az éjszaka folyamán fiatalok virrasztanak előtte, készülve ezzel a másnapi papszentelésre.

Május 27-én, vasárnap a szeretetszolgálatok ünnepi miséjét követően a XXIII. Jánosról elnevezett kórház betegeihez viszik el a szarkofágot. Az állomások között szerepel egy Mária-kegyhely és egy ferences kolostor is, illetve a Carvico-templom is, ahol a fiatal Angelo Roncalli bérmálkozott.

A koporsót végül a pápa szülőfalujába, Sotto Il Montéba viszik, ahol a hívek két hétig imádkozhatnak előtte. Az ereklye körútja június 10-én szentmisével zárul, melyet Pietro Parolin bíboros államtitkár mutat be. Ezt követően XXIII. János ereklyéje visszatér a Vatikánba.

Forrás és fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír
(bzs)

Kapcsolódó fotógaléria