800 ezren kényszerültek menekülésre Mozambik északi részén

Kitekintő – 2022. január 6., csütörtök | 15:00

Egyre mélyülő gazdasági és társadalmi válságról számolnak be Cabo Delgado tartomány vallási vezetői közös nyilatkozatukban. A tartományban több mint négy éve egymást követik a fegyveres lázadók, köztük az Iszlám Államhoz köthető csoportok terrorista merényletei.

A tartomány súlyos humanitárius válságon megy keresztül a terrorista erőszak miatt, a fejlődés megrekedt, a világjárvány terjedésének megelőzésére hozott megszorító intézkedések tovább nehezítik a helyzetet. Az egész régióban, különösen Pembában dúl a terrorista erőszak – írják a vallási vezetők.

A Fides hírügynökséghez eljuttatott közleményükben hangsúlyozzák, hogy a terrorcselekményeket nem szabad az iszlám valláshoz kötni. Elutasítják azokat a véleményeket, amelyek az erőszakos cselekményeket az iszlám alapelveivel hozzák összefüggésbe. „Elhatárolódunk azoktól a cselekményektől és emberektől, akik eltorzítják a vallási tanításokat, hogy ezzel igazolják az erőszakot” – jelentik ki egyhangúan a vallások vezetői.

A vallási vezetők közösségeik nevében kijelentik, hogy készek együttműködni a kormánnyal, a Cabo Delgado tartomány békéjéért tevékeny szerepet vállaló intézményekkel és szervezetekkel. „Kijelentjük, hogy szoros egységben vagyunk bármilyen szakadás fenyegetésével szemben, és egyhangúan elhatárolódunk a terrorista és szélsőséges cselekedetektől. Elkötelezetten egymás mellett állunk a béke és a testvériség felé vezető úton.”

A lakosságot fenyegető tényezők közül kiemelik a társadalmi egyenlőtlenségeket, az írástudatlanság magas arányát, az erkölcsi-etikai értékek válságát és az etnikai, vallási polarizációt. Határozottan kiállnak amellett, hogy a vallások elhatárolódnak az erőszaktól és az előítéletektől, kiállnak az őszinte, nyílt, becsületes és mindenkit megszólító párbeszéd mellett.

Közleményükben azt kérik az állami vezetőktől, terjesszenek olyan üzeneteket, amelyek „eltántorítanak a szélsőségesekhez és bármiféle erőszakos mozgalomhoz való csatlakozástól”. Hangsúlyozzák, hogy a fiatalok mellé kell állni, kísérni kell őket „a kiengesztelődés és a társadalmi beilleszkedés útján”.

*

Cabo Delgado tartományban több mint négy éve zajlanak a fegyveres lázadók, köztük az Iszlám Államhoz köthető csoportok terrorista merényletei. A helyi hatóságok és a nemzetközi szervezetek szerint a konfliktusnak már 3100 halottja van és több mint 800 ezren vesztették el otthonukat, kényszerültek menekülésre, köztük legalább 400 ezer gyermek.

A portugál gyarmati sorból való függetlenné válás, 1975 óta Mozambikban tizenhét éven át polgárháború dúlt, amelyben több százezren meghaltak és több mint négymillió ember elmenekült otthonából. A polgárháborút lezáró békeszerződést 1992. október 4-én, Szent Ferenc ünnepén kötötték meg Rómában. A szerződés aláírása különleges történet: egy párhuzamos diplomácia, a „barátság diplomáciája” volt a közvetítő erő. A Sant’Egidio közösség vállalta fel a sokat szenvedett nép ügyét, és másokkal együttműködve több éves erőfeszítés révén kieszközölte a békekötést.

1994-ben lezajlottak az első szabad választások, amit gazdasági fellendülés követett. 2013 és 2016 között azonban újra fegyveres konfliktusok dúltak, különösen a 2014-es választások után. A Sant’Egidio közösség 2019-ben is nagy szerepet vállalt az akkori békekötésben, delegációjuk jelen volt a békemegállapodás aláírásakor. A delegáció tagja volt az 1992-es békekötésben is nagy szerepet játszó Matteo Zuppi bolognai érsek, akit Ferenc pápa abban az évben bíborossá nevezett ki. 

Ferenc pápa 2019 szeptemberében ellátogatott az afrikai országba, ahol hangsúlyozta, Mozambiknak joga van a békéhez, és figyelmeztetett: a bosszú nem lehet a jövő és a béke útja, hanem csak a szeretet, az irgalom és a jóság.

A terrorista csoportok azóta is folyamatosan követnek el mészárlásokat az ország északi részén, ahol fontos földgázlelőhelyeket tártak fel. Ez a tényező olyannyira magára vonta az idegen vállalatok figyelmét, hogy az már a belső stabilitást veszélyezteti. Külföldi zsoldosokat alkalmazó radikális iszlám csoportok – amelyekhez sokan csatlakoznak a helyi, szegénységben élő, munkanélküli fiatalok is – számos fegyveres összetűzést robbantanak ki, menekülésre kényszerítve a lakosságot.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides; Santegidio.org

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria