A gyermekek elsőáldozása a remény jele az egyházaknak Irakban és Szíriában

Kitekintő – 2022. május 5., csütörtök | 16:14

„A föld, amelyet néhány évvel ezelőtt megtámadtak az Iszlám Állam fegyveresei, hogy kiirtsák a keresztényeket, ma hangos szóval ujjong. Hitünk és keresztünk győzedelmeskedett” – fogalmazott Karam Samasa moszuli káld katolikus pap a Ninivei-fennsík városaiban tapasztaltakról nyilatkozva a Fides nemzetközi hírügynökségnek május 3-án.

Karam Samasa nagy örömmel szólt arról, hogy két Moszultól északra fekvő városból, Alqoshból és Telszkufból összesen százhuszonhat gyermek részesült elsőáldozásban április végén.

Telszkuf településen a magyar állam segítségével, a Hungary Helps Program keretében ezer család  otthonát építették újjá, valamint a közösségi házat és a templomot 2018-ban.

Tavasszal, illetve a húsvéti időszak közeledtével a közösségek annak jeleként ünneplik meg a gyermekek elsőáldozását, amikor részesednek az Egyház szentségi misztériumából, hogy az isteni kegyelem megőrizte a helyi keresztények hitét az emberek sokaságának mindennapi életét feldúló iraki és szíriai konfliktusok éveiben, valamint a járvány, a liturgikus ünnepségekre vonatkozó korlátozások idején.

Az elsőáldozás ünnepe a hála és a jövőbe vetett bizalom érzéseit szabadítja fel, melyek egyesítik az összes keleti egyházat Krisztus szentségeken keresztül ható kegyelmének közös tanúságtételében.

Április 29-én Louis Raphaёl Sako bíboros, káld katolikus pátriárka is kiszolgáltatta az első szentáldozást tizenhat gyermek részére a bagdadi Szent Illés-templomban. A főpásztor így fogalmazott az ünnepen: A szentségek ajándéka és az isteni misztériumokban való részvétel lehetősége a keresztény élet forrását jelentik: a keresztség újjászületés Krisztusban, az Eucharisztia pedig „a szívek tápláléka az örök élethez” – mondta az iraki bíboros Szír Szent Efrém szavait idézve.

Május 1-jén, vasárnap negyvenöt nagyon fiatal szír ortodox keresztény részesült elsőáldozásban a Szűz Máriáról elnevezett templomban, Kamisliben, Szíriában. A liturgiát Maurice Amszih, a dzsazíra-eufráteszi főegyházmegye kinevezett szír ortodox érseke celebrálta: „Ezek a gyermekek számunkra a jövő reménye, ők az Egyház új éltető ereje” – nyilatkozta a helyi keresztény Suroyo TV-nek.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria