Magyar egyházi és állami támogatással épült katolikus iskola Észak-Irakban

Külhoni – 2018. március 6., kedd | 18:31

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere magyar finanszírozásban felépült iskolát adott át március 5-én az észak-iraki kurd régió székhelyén, és szintén magyar támogatással újjáépült lakóházakat adott át egy keresztények lakta faluban.

A miniszter emellett gyógyszer-finanszírozási megállapodást is aláírt az erbíli Szent József-klinikán. Balog Zoltán az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a kurd autonóm kormány oktatási és megbízott vallásügyi miniszterével, Pistivan Szádikkal, valamint a káld katolikus egyház erbíli püspökével, Basár Matti Vardával együtt avatta fel a káld katolikus egyház által fenntartott iskolát, amely a magyar állam és a Magyar Katolikus Egyház együttműködésében, összesen 200 millió forintos támogatással épült fel.

A Szűz Máriáról elnevezett iskola több száz gyermeknek ad lehetőséget a tanulásra. Közöttük vannak eredetileg ott élő és máshonnan elmenekült gyerekek is.

A fiatalok helyben maradásához a legfontosabb az, hogy meginduljon itt az oktatás, hiszen az a célunk, hogy itt segítsük őket, és ne a bajt vigyük Magyarországra a tömeges migrációval – jelentette ki Balog Zoltán. – Segítünk a menekülést fontolgató családoknak abban, hogy itt tudjanak maradni, illetve ha már elmenekültek, visszatérhessenek otthonukba.

A Szent József-klinikán aláírt megállapodás arról szól, hogy a magyar állam a következő hat, illetve nyolc hónapban támogatja a klinika működését. Ebben a térségben ez az egyetlen krónikus betegeket ingyen ellátó egészségügyi intézmény, és több ezer, részben helyi, részben menekült beteget látnak el itt. „Ez szintén a helyben maradást segíti elő az észak-iraki kurd autonóm régióban” – jegyezte meg a miniszter, akinek programjában szerepelt még egy látogatás a keresztények lakta Telszkuf faluban, ahol a magyar állam segítségével, a Magyarország Segít (Hungary Helps) program keretében ezer családnak építették újjá az otthonát, valamint a közösségi házat és a templomot, és bár nagyon közel van a háborús frontvonalhoz, a lakosok már vissza tudtak térni a településre.

A program nem valamelyik nagy nemzetközi szervezeten keresztül, hanem közvetlenül juttatja el a segítséget a rászorultakhoz – mondta Balog Zoltán.

Forrás: MTI

Fotó: Kurddaily.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria