A keresztényektől elbitorolt javak visszaszolgáltatásáért felelős bizottságot hoznak létre Irakban

Kitekintő – 2021. január 6., szerda | 15:07

Moktada asz-Szadr iraki síita hitszónok, a bagdadi parlamentben jelentős képviselettel rendelkező szadrista frakció vezetője elrendelte egy bizottság összeállítását, azzal a megbízással, hogy összegyűjtsék és ellenőrizzék a keresztény tulajdonosok ingatlan javainak elbitorlásáról szóló jelentéseket és panaszokat, melyeket az elmúlt évben az ország különböző tartományaiban jegyeztek be.

A döntést egy 2021 első napjaiban kiadott nyilatkozatban hirdették ki. A dokumentumban megnevezik Moktada asz-Szadr bizottsági tagként megválasztott munkatársait, továbbá feltüntették azokat az elektronikus levelezési címeket és WhatsApp-fiókokat, melyekre a keresztény tulajdonosok elküldhetik az elmúlt években más személyek vagy csoportok által jogtalanul megszerzett ingatlan javaik – házak és földek – tulajdonlapjait.

A síita vezető által támogatott program célja az igazság helyreállítása, véget vetve a „keresztény testvérek” tulajdonjogait sértő cselekményeknek, még ha az elkövetők éppen a szadrista mozgalom tagjai is. Azokat a keresztény családokat is kérik, hogy jelezzék a törvénytelen kisajátításokat, akik az elmúlt években elhagyták az országot. A tulajdonaiktól megfosztott keresztények a következő Ramadán végéig küldhetik el bejelentéseiket a bizottságnak.

2021. január 3-án délelőtt Moktada asz-Szadr küldöttsége Saleh Al-Obaidi sejk vezetésével látogatást tett Louis Raphael Sako káld pátriárkánál, hogy jókívánságaikat fejezzék ki a káld egyház vezetőjének karácsony ünnepe alkalmából, egyúttal átadják neki azon dokumentum egy példányát, amellyel a síita vezető létrehozta a keresztényektől elbitorolt épületek és földek dokumentációjának összegyűjtésével megbízott bizottságot. Sako bíboros háláját fejezte ki Moktada asz-Szadrnak a javaiktól törvénytelenül megfosztott keresztény polgárok által elszenvedett igazságtalanságok megfékezésére hivatott kezdeményezésért, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy minden magán- vagy felekezeti érdek fölé helyezve védjék az ország közjavát.

Az iraki sajtó – köztük az ankawa.com oldal jelentései – szerint Pascale Warda minden iraki állampolgárt arra kér, hogy álljanak ki Moktada asz-Szadr kezdeményezése mellett, mely a keresztény tulajdonosok jogainak helyreállítását szolgálja, s amelyet olyan civil szervezetek is támogatnak, mint az emberi jogokért küzdő Hammurabi szervezet (Hammurabi Human Rights Organization) vagy az iraki nők egyesülete (Coordination of Iraqi Women).

A keresztények ingatlanjainak jogtalan elbitorlása többek között a szélhámosok és csaló szervezetek szolgálatában álló korrupt köztisztviselők szemet hunyása miatt történhetett meg. A keresztény családok „legalizált” kifosztása szorosan összefügg az iraki keresztények tömeges elvándorlásával a Szaddám Husszein rezsimje ellen fellépő, az USA által vezetett katonai beavatkozások után. Számos csaló vette jogtalanul birtokba az őrizetlenül hagyott házakat és földeket, arra az eshetőségre számítva, hogy a tulajdonosok úgysem térnek már haza, hogy visszaköveteljék a javaikat.

Moktada asz-Szadr már 2016. év elején hangoztatta annak szükségességét, hogy visszaszolgáltassák az eredeti tulajdonosoknak a bagdadi, kirkuki és más iraki városokból származó keresztény családoktól elbitorolt házakat és ingatlan javakat.

Moktada asz-Szadr arról is ismert, hogy 2003-ban ő alapította a – hivatalosan 2008-ban feloszlatott – Mahdi Hadseregét, melynek célja a Szaddám Husszein rezsimjének bukását követően az Irakban állomásozó külföldi fegyveres erők elleni küzdelem volt. Az elemzők az elmúlt évtizedben különböző változásokat figyeltek meg a síita vezető lépéseit illetően, aki 2008-ban feloszlatta hadseregét, és úgy tűnik, hogy Iránnal kapcsolatban semleges maradt. Korábban Moktada asz-Szadr szorgalmazta a Szaddám Husszein halála óta fennálló, az iraki hatalom irányítását felekezeti alapokra helyező „kvótarendszer” megszüntetését. Az utóbbi években a dzsihadista offenzíva, a moszuli stratégiai központú iszlám kalifátus kikiáltása és a – dzsihadista milíciák kezébe került területek szinte teljes visszafoglalását eredményező – különböző, potenciálisan rivális erők együttes jelenléte által feldúlt országban Moktada asz-Szadr igyekezett közvetítőszerepben fellépni. Ennek tükrében interpretálták a 2017-ben Szaúd-Arábiában, Mohamed bin Szalmán hercegnél tett látogatását is.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides hírügynökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria