A kolumbiai San José de Apartadóban meggyilkolták a Béke Közösségének két tagját

Kitekintő – 2024. március 22., péntek | 13:44

A helyi földművesközösség egyik vezetőjének feleségét és testvérét ölték meg. A XXIII. János Pápa Közösség békemozgalma által támogatott, Béke Közössége nevű csoport már egy ideje a fegyveres bandák célkeresztjében volt erőszakmentes ellenállásuk miatt, amellyel védték földjeiket. A kettős gyilkosság március 19-én, kedden történt La Esperanza faluban, Antioquia megyében.

Az áldozatok a 30 éves Nallely Sepúlveda, a közösség egyik vezetőjének felesége, háromgyerekes édesanya és testvére, a 15 éves Edison David Sepúlveda. A kettős gyilkosság március 19-én, kedden történt La Esperanza faluban, Antioquia megyében.

„Az elmúlt két hétben a Colomba művelet munkatársaiként nemzetközi megfigyelőkként voltunk jelen La Esperanza faluban, éppen a legutóbbi támadások miatt. A mészárlás előtti napon hagytam el a falut” – mondta el Monica Puto, aki az egyik vezetője a Colomba műveletnek, a XXIII. János Pápa Közösség erőszakmentes békehadtestének (a konfliktuszónákban való jelenlétükkel a szolidaritást és a békét mozdítják elő; a colomba olasz szó magyarul galambot jelent – a szerk.).

„A helyi közösséget a közelmúltban több támadás érte – folytatja Puto –: behatoltak a falun belüli Las Delicias nevű farm magántulajdonban lévő földterületére, megrongálták az ott lévő javakat, rágalmakkal fenyegetőztek, hogy hiteltelenné tegyék a helyi lakosság békés ellenállását, amelyet 27 éve folytatnak annak érdekében, hogy megvédjék földjüket a nagy kitermelési projektektől. Apartadó önkormányzata, a helyi hatóságok és a kormány tisztában volt azzal, ami a mészárlás előtt történt... Kérjük, hogy haladéktalanul állítsák meg az eszkalálódó erőszakot, amely elsőként éppen azokra sújt le, akik az ország békés jövőjének megteremtésén fáradoznak” – mondta Monica Puto.

1997-től napjainkig a Béke Közösségében több mint 300 embert gyilkoltak meg.

Bár az emberi jogok megsértése soha nem szűnt meg, ilyen mészárlásra 2005 óta nem volt példa. A FARC gerillaszervezet és a kormány közötti 2016-os békeszerződés aláírása óta a Béke Közössége továbbra is mindig tiltakozott a félkatonai csoportok erőteljes jelenléte ellen a térségben.

A Colomba művelet a XXIII. János Pápa Közösség békehadteste, amelyet Oreste Benzi atya alapított; 2009 óta vannak jelen Kolumbiában, hogy megvédjék a konfliktusnak áldozatul eső embereket, mellettük álljanak.

A San José de Apartadó-i Béke Közösségét a helyi földművesek hozták létre, akik 1997-ben, több mint húsz éve úgy döntöttek, hogy ellenállnak a háborúnak, semlegesek maradnak a fegyveres felekkel szemben. Döntésük miatt számos merénylet áldozatai lettek, több tagjuk életét vesztette és állandó fenyegetettségben élnek. Mindvégig nemzetközi segítséget kaptak erőszakmentes ellenállásukhoz a Colomba művelet részéről.

Forrás és fotó: Avvenire; El País

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria