A perui püspökök megbékélésre hívják a szemben álló feleket az ország nyugalma érdekében

Kitekintő – 2023. január 12., csütörtök | 20:01

„Nem hagyhatjuk, hogy Peru a tetteink miatt tönkremenjen, nem engedhetjük, hogy összeomoljanak az intézményeink” – ezt a felhívást tették közzé január 10-én, kedden a perui püspökök az ország délkeleti részén előző nap lezajlott újabb összecsapások után.

A perui nép 2022. december 7-e óta súlyos feszültségben él: ekkor váltották le, majd tartóztatták le a parlament feloszlatási kísérlete miatt Pedro Castillo köztársasági elnököt, és tette le esküjét az új elnök, Dina Boluarte, aki addig Castillo helyettese volt.

Azóta országszerte, a fővárosban is tüntetések törtek ki, amelyeken több ezer ember követelte Boluarte lemondását és az előrehozott választásokat. A rendkívüli állapot és az éjszakai kijárási tilalom, valamint a választások 2024-re történő előrehozására tett ígéret ellenére a biztonsági erőkkel való összecsapásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak, valamint utakat, vasutakat, repülőtereket zártak le.

A Fides hírügynökség információi szerint a hétfői nap folyamán a Peru délkeleti részén fekvő Puno régióban, Juliaca városában – ahol január 4-e óta általános sztrájk van – a legutóbbi összecsapásoknak 17 halottja és több tucat sebesültje volt, a rendfenntartó erők tagjai között is vannak áldozatok. A tüntetők megpróbálták megszállni és lezárni a város repülőterét.

„Ne ölj” (Kiv 20,13) címmel közzétett nyilatkozatukban a püspökök részvétüket fejezték ki elhunyt testvéreik miatt és szolidaritásukról biztosították a sebesülteket. Kijelentették, hogy „ezek az események egyrészt a tiltakozáshoz való jog törvénytelen úton való megvonása, másrészt az erőszak alkalmazása miatt” történtek. „Mindkét fél hozzáállása elítélendő – hangsúlyozták a püspökök –, és mindkét félnek azonnal meg kell vizsgálnia, kik a felelősök.”

A püspöki konferencia közleménye hangsúlyozza, hogy az „igazságos tiltakozásokat” észszerű párbeszéd útján kell megtenni. Újabb felhívást intéz a kormányhoz, hogy sürgősen vessen véget a halált okozó erőszaknak, bárki gyakorolja is; az ügyészséghez és az igazságszolgáltatáshoz, hogy végezze el a szükséges vizsgálatokat és hozza meg a büntetőintézkedéseket; és végül a kongresszushoz, hogy hozza meg az ország gazdasági helyzete és társadalmi békéje miatt szükséges döntéseket.

Peru hosszú ideje mély politikai és társadalmi válságot él át: az elmúlt években hat köztársasági elnök követte egymást, akik közül néhányan azért kényszerültek lemondásra, mert botrányokba és korrupcióba keveredtek. A politikai széttagoltság, valamint a politika összefonódása a bűnözés világával odáig vezetett, hogy az ország kormányozhatatlanná vált, miközben még mindig szenved a Covid-19-világjárvány gazdasági következményeitől.

A püspökök újra és újra az egységre, a jó kormányzásra, a párbeszédre és az emberi jogok tiszteletben tartására hívnak. Közvetlenül a december 7-i események után felszólították az intézményeket, hogy „védjék és őrizzék meg a demokráciát, garantálják, őrizzék és állítsák helyre a köz- és alkotmányos rendet”, továbbá „tartsák fenn a nemzeti egységet, a nyugalmat, vessenek véget az erőszak minden formájának és a polgárok alapvető jogai megsértésének”. Egy későbbi üzenetben megismételték: „Őszinte párbeszédre van szükségünk, hogy lecsillapodjanak a kedélyek, hogy megvédjük gyenge demokráciánkat, megőrizzük az intézményességet és megóvjuk népünk testvériségét.”

Arra hívtak „minden hívő és jóakaratú embert, hogy álljanak ki a béke, a remény és a testvériség mellett Peruban, a békéért való imanapon keresztül”, amelyre december 18-án, vasárnap került sor. Azon a vasárnapon az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa a következő szavakkal emlékezett meg az országban kialakult helyzetről: „Imádkozunk, hogy béke legyen Peruban, hogy megszűnjön az erőszak az országban, és a felek a párbeszéd útjára lépjenek a lakosságot sújtó politikai és társadalmi válság leküzdése érdekében.” Az elmúlt hetekben az országban jelen lévő más vallási felekezetek is hasonló felhívásokat tettek közzé.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria