A római Szent Anasztázia-kisbazilika lett a szír-malabár egyház új központja

Kitekintő – 2020. július 26., vasárnap | 17:15

A szír-malabár egyház új római központja szolgálja a híveket és a helyi közösséget. Angelo de Donatis bíboros, a pápa római helynöke július 8-án dekrétumot adott ki, amelyben a Szent Anasztázia-kisbazilikát, a világ egyik legősibb kisbazilikáját a szír-malabár egyház rendelkezésére bocsátja, hogy itt végezhesse lelkipásztori tevékenységét.

„Hatalmas elismerés a szír-malabár közösségnek” – így kommentálta a dekrétumot július 20-án Abraham Kavilpurayidathil atya, a keleti rítusú egyház – melynek székhelye az indiai Kerala államban van – kommunikációs igazgatója a UCAN hírügynökségnek. Elmondta, hogy a szír-malabár püspökök 2019-ben a vatikáni ad limina látogatásuk alkalmával Ferenc pápától kérték, hogy jelöljön ki egy templomot Rómában a közösségüknek.

Nagy örömének adott hangot a dekrétum kapcsán Alex Vadakumthala, a kannuri latin rítusú püspök is. „Mostantól népünk saját templomában gyűlhet össze, és saját anyanyelvén, malajálam nyelven imádkozhat.”

A bazilika közel hétezer szír-malabár katolikus hívő pasztorális központja lett a római egyházmegyében és környékén. George Alencherry bíboros, a szír-malabár egyház nagyérseke jelöl majd ki egy papot, aki a szír-malabár katolikusok káplánjaként szolgál a bazilikában. A járványügyi korlátozások miatt a közösség nem szervezett ünnepséget e fontos elismerés alkalmából.

*

A palatinusi Szent Anasztázia az egyik legősibb keresztény templom és a világ egyik legősibb kisbazilikája. A 4. században épült, Konstantin császár uralkodása idején.

Évszázadokon keresztül itt mutatták be a pápák a karácsonyi szentmiséjüket.

Romulus és Remus, a városalapítók barlangja mellett épült fel az a keresztény templom Rómában, ahol a karácsonyi ünnep hagyománya elkezdődött – állítja egy neves olasz régészprofesszor. Andrea Carandini, a római La Sapienza egyetem tanára szerint egy évvel a niceai zsinat után már felépítették a Szent Anasztázia-bazilikát, és valószínűleg itt ünnepelték először a karácsonyt Rómában december 25-én. A Szent Anasztázia-bazilika volt az első olyan keresztény templom, amely nem a város falain kívül épült, hanem a Palatinus-dombon, amely a császári Rómában a hatalom és a vallás jelképe volt – tette hozzá Carandini professzor.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria