A szinódusi út szellemében tanácskoztak a kubai püspökök

Kitekintő – 2022. április 13., szerda | 14:58

Március 28. és 31. között rendezték meg a Kubai Katolikus Püspöki Konferencia 159. plenáris közgyűlését az El Cobre-i régi szeminárium épületében, amely ma lelkigyakorlatos központként működik. Az eseményen részt vett Giampiero Gloder érsek, apostoli nuncius is.

Ahogyan arról Ariel Suárez Jáuregui atya, a Kubai Katolikus Püspöki Konferencia helyettes titkára a Fides hírügynökséget is tájékoztatta, a találkozó első napját teljesen az imádságnak szentelték Camilo de la Paz Salmón, a Santiago de Cuba-i főegyházmegye lelkipásztora vezetésével. A püspökök Isten igéjét, illetve Nguyen Van Thuan vietnámi bíboros és Keresztes Szent Terézia Benedikta, azaz Edith Stein írásait hívták segítségül az imádsághoz és elmélkedéshez.

A papság ajándékai kapcsán a püspökök a mai kubai papok kihívásairól, aggodalmairól és örömeiről gondolkodtak. Ezután megvitatták az ország jelenlegi összetett helyzetét, amelyet sokak, különösen a fiatalok egyre erősödő elvándorlása jellemez. Számba vették ennek következményeit a családokra és a nemzetre nézve. A püspökök megújították elkötelezettségüket, hogy továbbra is kísérik a papokat, diakónusokat, szerzeteseket és a világi híveket, hogy továbbra is hirdethessék az evangélium örömét a kubai népnek. Hasonlóképpen elhatározták, hogy megerősítik és előmozdítják a hivatásgondozást, hogy azok a fiatalok, akik meghallják az Úr hívását, megfelelő környezetet és kíséretet találjanak ahhoz, hogy e hívásra válaszolhassanak. Ezért áttekintették az ország szemináriumainak fejlődését, és megköszönték az oktatók munkáját.

Folytatták a gyermekekkel és kiszolgáltatott felnőttekkel szembeni visszaélések megelőzésére vonatkozó iránymutatások végrehajtásáról szóló megbeszélést, és jóváhagyták az ezzel kapcsolatos eljárási tervet. Úgy döntöttek továbbá, hogy létrehoznak egy egyházmegyei referenciát minden ilyen típusú helyzetre, valamint egy multidiszciplináris csoportot, egyelőre kísérleti, nemzeti jelleggel, amelynek feladata a megállapított eljárások kidolgozása lesz a tervezettel összhangban.

A püspöki konferencia közleménye szerint a püspökök arról is döntöttek, hogy a kubai egyház küldöttsége részt vesz a 2023 júniusában Rómában megrendezendő családok világtalálkozóján. A kubai püspökök 2021. novemberi üzenetükkel összhangban megismételték, hogy továbbra is támogatni fogják Isten igazságát a házasságról és a családról, tudatában annak, hogy ami az igazságon alapul, az garantálja a családok és a népek hiteles fejlődését és boldogságát.

A közgyűlés során a püspökök értékelték a szinódusi folyamat előrehaladását az egyházmegyékben, és megvitatták a júniusban esedékes különböző egyházmegyei közgyűléseket, amelyektől az Úr segítségével a kubai egyház életének megújulását várják közösség, részvétel és misszió alapvető szempontjainak megfelelően.

Fordította: Varga Judit

Forrás: Fides.org

Fotó: Iglesiacubana.org (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria