A Vatikán cáfolja az ukrán tanácsadót: A szentszéki pénzintézet nem kap és nem fektet be orosz pénzt

Kitekintő – 2023. szeptember 12., kedd | 12:05

A Vallási Művek Intézete (IOR) kategorikusan cáfolja az ukrán elnök tanácsadójának kijelentéseit. Mihajlo Podoljak egy interjúban keményen bírálta a pápát, sürgetve, hogy vizsgálják ki a vatikáni pénzintézetben folyó állítólagos orosz tevékenységeket. A Szentszék szerint ilyen tevékenység „lehetetlen az IOR szigorú pénzügyi politikája és a pénzügyi szektorra vonatkozó nemzetközi szankciók miatt”.

A Szentszéki Sajtóközpont szeptember 9-én kora délután a következő közleményt tette közzé a vatikáni pénzügyi intézetet ért ukrán kritika kapcsán: „Az IOR nem kap és nem fektet be orosz pénzt.”

A Vallási Művek Intézete „határozottan” visszautasítja Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója „feltételezéseit”, amelyeket egy ukrán sajtóorgánumnak adott interjújában fogalmazott meg. A 24 Kanal műsorszolgáltatónak adott hosszú interjújában az elnöki tanácsadó súlyos kritikát fogalmazott meg a pápával szemben: kizártnak tartja Ferenc pápának az ukrajnai háborúval kapcsolatos esetleges „közvetítői szerepét”; „oroszbarátnak és nem hiteles személynek” minősíti a Szentatyát.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz közel álló tisztviselő – aki már korábban negatívan ítélte meg a Vatikánnak a kelet-európai országban zajló háborúhoz való hozzáállását – ugyanabban az interjúban utalt az Orosz Föderáció egyes vatikáni bankberuházásaira, és arra szólított fel, hogy vizsgálják ki részletesebben a „vatikáni bankban” folyó állítólagos orosz tevékenységeket.

A IOR – válaszként az ellene felhozott vádakra – szombaton közleményt adott ki, amelyben kategorikusan cáfolja a róla szóló „feltételezéseket”. „Túl azon, hogy nem felel meg az igazságnak, az IOR ilyen tevékenysége már csak azért is lehetetlen, mert szigorú politikát folytat, és a pénzügyi szektorra vonatkozó nemzetközi szankciók is kötelezik őt” – szerepel a vatikáni jegyzék.

A szentszéki közlemény szerint „az IOR nem fogad el olyan ügyfeleket, intézményeket vagy természetes személyeket, akik nem állnak szoros kapcsolatban a Szentszékkel és a Katolikus Egyházzal”; továbbá az IOR egy felügyelőbizottság által ellenőrzött pénzügyi közvetítő, amely a nemzetközi normáknak megfelelő legmagasabb szintű és kifogástalan hírnevű nemzetközi bankokon keresztül működik. Podoljak állításai tehát a „semmire épülnek”, ezért így is kell kezelni őket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria