A Vatikáni Rádió a II. világháború idején a nemzetiszocialista „fake news” ellen

Kitekintő – 2020. március 9., hétfő | 9:44

A II. világháború alatt a Vatikáni Rádió sokat tett azért, hogy ellensúlyozza a náci propagandát. A tényeket egy néhány hónap múlva megjelenő könyvben Nathan Morley brit oknyomozó újságíró taglalja.

„Elképesztően ellenséges és határozottan támadó” – így kommentálta Joseph Goebbels a Vatikáni Rádió adásait. A nemzetiszocialista propagandaminiszter a háború folyamán szinte naponta megkapta a szentszéki rádió adásainak beszámolóit – állítja az amerikai Crux portálnak február 20-án adott interjúban Nathan Morley. A részleteket az újságíró 2020 augusztusában megjelenő könyvében (Radio Hitler. Nazi Airwaves in the Second World War) lehet majd olvasni. A munka kiterjedt elsődleges forrásanyagra támaszkodik. A szerző annak kívánt utánajárni, hogy milyen módszerekkel építették be a hazugságokat a náci propagandamunkába.

A kutatás bizonyítja a német média Vatikáni Rádióval szembeni mély ellenszenvét. Az újságíró szerint Goebbels „elborzadt az összefoglalók olvastán”, mivel a szentszéki adó a háború kezdetétől fogva leleplezte a náci bűntetteket. 1940-ben egy riport felidézte a megszállt Lengyelország lakossága ellen elkövetett „megbocsáthatatlan borzalmakat és visszaéléseket”. Máskor a német hatóságok azon intézkedéseit bírálták, amelyek Elzász-Lotaringiában, illetve az elfoglalt Franciaország egyéb vidékein arra irányultak, hogy felszámolják a katolicizmust. Egy rendszeres műsoruk pedig abból állt, hogy Olaszországban hadifogolytáborokat látogattak. Egyes fogvatartottak ki is használták az alkalmat arra, hogy üzenetet küldjenek családtagjaiknak.

A Vatikáni Rádió hullámhossza elkerülhetetlenül célponttá vált: a németek zavarták az adásokat, a frekvenciasávot módosítani kellett. „Fontos tudni, hogy hatalmas volt a rádió sugárzási hatóköre” – hangsúlyozza Nathan Morley. A háború eseményeiről részletes napi tudósítást adtak, az adás a világ számos pontján (Észak-Amerikától Indiáig) fogható volt. A Vatikánvárosi Állam a második világháború alatt semleges maradt, a tengelyhatalmak hadserege nem özönlötte el. Joseph Goebbels nem értette, hogy egy független rádióállomás hogyan tud a Harmadik Birodalom hű szövetségese, Olaszország belsejéből büntetlenül tevékenykedni. Az olaszok viszont meg voltak győződve arról, hogy a Vatikáni Rádió kódolt üzeneteket küldött a szövetségeseknek. Ezért 1943. november 5-én Mussolini rezsimje bombázni kezdte a miniállamot, anélkül, hogy jelentősebb anyagi kár keletkezett volna.

Nathan Morley könyvében annak is utánajárt, hogy Hitler rádiója hogyan próbálta megnyerni céljainak a különféle országok katolikusait: a német média a Szovjetunió elleni támadást már 1941 júniusától „a bolsevizmus elleni kereszteshadjáratként” mutatta be.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás és fotó: Cath.ch/Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria