Afganisztán, ahol a nők egyre inkább láthatatlanná válnak

Kitekintő – 2023. március 8., szerda | 18:41

Afganisztánban a nők nem utazhatnak egyedül, nem mehetnek parkba, 12 éves koruk után ki vannak tiltva az iskolákból. Egy újabb rendelet még a nem kormányzati szervezeteknek való munkavégzést is megtiltja, az egészségügyi ágazatot kivéve. A nemzetközi nőnapon az Olasz Püspöki Konferencia hírportálja, az Avvenire cikkével irányítjuk a figyelmet ezekre az elnyomásban élő nőkre.

„Nem lesz diszkrimináció a nőkkel szemben, de természetesen a saját kereteinken belül” – ezt mondta meghívott újságírók előtt a kabuli médiaközpontban 2021. augusztus 17-én Zabihullah Mudzsahid, Afganisztán új urai, a tálibok szóvivője. A bejelentéskor kevesebb mint 48 óra telt el azóta, hogy a korániskola egykori diákjai bevonultak a fővárosba. A világ, amelyet megdöbbentett a villámgyors előrenyomulás, szeretne hinni az újonnan alakult emirátus „mérsékelt fordulatában”. De van valami kétértelmű Zabihullah Mudzsahid mondatában, ami miatt a közvélemény aggódó figyelemmel kíséri a tálibok uralmát.

Szavainak valódi jelentése három hónappal később kezd megmutatkozni, a televíziónak adott irányelvekkel: a televíziós sorozatokban nem szerepelhetnek nők, a női műsorvezetőket pedig „arra kérik”, hogy takarják el az arcukat. 2021. december 26-án az erkölcs előmozdításáért és a bűnmegelőzésért felelős minisztérium megtiltja, hogy a nők egyedül utazzanak: 72 kilométernél hosszabb útra csak férfirokon kíséretében indulhatnak. A nők társadalmi életből való kiszorítását egy 2022. március 23-i rendelet szentesíti. Ezen a napon a diákoknak – fiúknak és lányoknak egyaránt – a hatalomváltás miatti féléves szünet után vissza kellett volna térniük az iskolapadba. Azonban amint beléptek a tantermekbe, egymillió felsőtagozatos és középiskolás diáklányt hazaküldtek. „Tájékoztatjuk az összes leánygimnáziumot és azokat az iskolákat, amelyekben hatodik osztály fölött tanulnak a diáklányok, hogy további értesítésig zárva maradnak.”

A lányok általános iskola feletti oktatásának betiltása megbízható források szerint az emirátus vezetésén belüli ádáz küzdelem eredménye. A civil szárny, élén a nagy hatalmú belügyminiszterrel, Sziradzsuddin Hakkánival, támogatta, hogy a lányok visszatérhessenek az iskolákba, ha nem is meggyőződésből, de legalább a nemzetközi közösség tetszésének elnyeréséért. Ez azonban elfogadhatatlan kompromisszum volt a kandahári csoport számára, amely a mozgalom bölcsője volt az 1990-es években. Tőlük ered a parancs, hogy a diáklányokat haza kell küldeni. A parancsot maga az emír, Hibatulla Ahundzáda adta, aki a hívők vezetőjeként érvényre juttatta spirituális tekintélyét.

A többi tálib tisztviselőnek – beleértve a kormányt is, amelyben pedig az emírnek nincs hivatalos pozíciója – a legfőbb vezetőnek járó engedelmesség miatt engednie kellett. A március 23-i rendelet tehát Kandahár győzelmét jelenti Kabul felett. Annak a keménymagnak a győzelmét, amely a 44 éve tartó háború mérgezett gyümölcse, annak a konfliktusnak – ahogy Ahmed Rásid pakisztáni újságíró fogalmazott –, amely a tálibokat mint egy hajóroncsot kivetette a történelem partjára. Ezeket az apa nélkül maradt árva gyerekeket, akiket az anyák a túlélés érdekében a madrasszákba, az iszlám vallási iskolákba adtak. Ott, távol a hagyományos pastu társadalmat benépesítő nőalakoktól olyan nőgyűlöletben nevelkedtek, amelynek kevés köze van az iszlámhoz. Így született meg a „kandahári modell”, amelyet a tálibok most a nemzet többi részére is rákényszerítenek.

Ahhoz, hogy megértsük, mit jelent ez, be kell pillantanunk az emirátus szellemi fővárosába, a „nők nélküli városba”. Köves utcáin sétálva szinte lehetetlen velük találkozni: a nyilvános térből ki vannak zárva. Az utcák, a parkok, még a piacok is a férfiak területei. Ez a világ áll a legutóbbi döntések hátterében, amelyek kizárják a nőket – akiknek eddig legalább azt megengedték, hogy megkezdett tanulmányaikat befejezhessék – az egyetemekről. És megtiltották, hogy a nem kormányzati szervezeteknél dolgozzanak, kivéve az ENSZ munkatársait és az egészségügyi feladatokat ellátó személyeket. Az intézkedés még ezzel a kivétellel is hatalmas problémát jelent maguknak a szervezeteknek. Némelyek közülük kénytelenek voltak beszüntetni tevékenységüket, mert nők nélkül nem tudják biztosítani a segítségnyújtást. Mások tiltakozásul függesztették fel a munkát. Megint mások úgy döntöttek, hogy maradnak, és ezernyi problémával küzdenek, hogy ne hagyják magukra az afgánokat. A többi nagy iszlám ország egybehangzó kritikája ellenére a tálibok nyíltan sújtanak le a nőkre. Ahogy Kandahárban, úgy a civil társadalomban sem adnak nekik helyet. Az egyedüli megengedett létezésmód számukra, hogy láthatatlanná válnak.

Torpekai Amarkel afgán újságírónő, az ENSZ aktivistája is a februári dél-olaszországi hajótörés áldozatai között volt

Február 26-án nem sokkal hajnali 4 óra után a calabriai Crotone mellett, Steccato di Cutrónál sziklának csapódott egy menekülteket szállító hajó, a balesetben életét vesztette Torpekai Amarkel, két gyermeke és férje. A harmadik gyermek holtteste nem került elő, eltűntként tartják nyilván. A 42 éves újságírónő az ENSZ afganisztáni segítségnyújtó missziójának (UNAMA) munkatársa volt, fotóriportokat készített az afganisztáni nők helyzetéről. A Kabuli Egyetemen szerzett újságírói diplomát, de hazájában egyre nehezebbé vált hivatásának folytatása, ezért 2021 nyarán úgy döntött, hogy elhagyja Afganisztánt, és eljut Olaszországba. Gyalogosan Iránba, innen Isztambulba ment, ahol házat bérelt, amíg arra várt, hogy egy hajóval Olaszországba utazhasson.

Forrás: Avvenire

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria