Az amerikai püspökök ismét felszólaltak az abortuszok közpénzekből való finanszírozása ellen

Kitekintő – 2021. szeptember 22., szerda | 11:56

Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája (USCCB) két bizottságának vezetője szeptember 17-én nyilatkozatot adott ki, melyben újból felszólaltak az abortusz állami pénzekből való finanszírozása ellen, amelyet a 2022-es költségvetési törvényjavaslat tervbe vett.

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusához írt szeptember 7-i levelükben az USCCB tagjai egyértelműen megfogalmazták kérésüket, hogy az adófizetők pénzéből ne fedezzék az abortuszeljárásokat. A költségvetési törvényjavaslat új szövegéből azonban nem törölték az abortuszeljárásokat finanszírozó állami támogatásokat, valamint nem került bele a Hyde-módosítás, amely megakadályozza, hogy az adófizetők pénzéből fedezzék a szabad elhatározásból kezdeményezett abortuszok költségeit. 2020-ban Joe Biden elnök kijelentette, hogy nem kívánja támogatni a Hyde-módosítást, és annak eltörlését kérte. A módosítás ugyanis nem egy állandó törvény, ezért annak érvényben maradásához folytonosság szükséges. (A Hyde-módosítás Henry Hyde republikánus képviselőről kapta a nevét; 1976-ban fogadták el. Bár nem vált állandó törvénnyé, a Kongresszus minden évben megújította.)

Az új költségvetési törvényjavaslatról szeptember 15-én hoztak döntést. Erre válaszul Joseph F. Naumann kansasi érsek, a USCCB életvédelemmel foglalkozó bizottsága, valamint Paul S. Coakley oklahomai érsek, a USCCB igazságosság és emberi fejlődés előmozdításával foglalkozó bizottsága elnöke ismét felszólították a Kongresszust az abortuszfinanszírozásra vonatkozó részek módosítására.

A főpásztorok hangsúlyozták, hogy mindig támogatták az egészségügyi ellátásban való kedvezményes részvételt, az alacsony jövedelemmel rendelkezők támogatását (Medicaid), valamint a Biden-adminisztráció által hozott Build Back Better Act elnevezésű törvényt a Covid-19-járvány utáni újraindulást illetően. Ebbe beletartozik az anyák támogatása a szülést követően, illetve a gyermekek egészségügyi ellátását szolgáló program támogatása az alacsony jövedelemmel rendelkező családok esetén (Children’s Health Insurance Program).

Az amerikai püspökök leszögezték, hogy az újraindulási, újjáépítési tervbe nem szabad belefoglalni „az anyaméhben lévő, legsebezhetőbb testvéreink szándékos megsemmisítésének finanszírozását. Ezért a Kongresszus tagjait és a Biden-adminisztrációt arra buzdítjuk, hogy dolgozzanak az alapvető egészségügyi ellátás előmozdításán az életek megmentése érdekében anélkül, hogy az amerikai polgárokat arra kényszerítik, hogy hozzájáruljanak a meg nem születettek szándékos elpusztításához” – fogalmaztak a nyilatkozatban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria