Az iskolák bezárása miatt éhező gyerekeknek segítenek katolikus szervezetek Nagy-Britanniában

Kitekintő – 2020. május 19., kedd | 9:46

A koronavírus-járvány kitörését követő iskolabezárások következtében hárommillió gyermek nem jut elég élelemhez az Egyesült Királyságban. Pár civil szervezet, valamint az iskolák vezetősége félreverte a vészharangot, s ezzel egyidejűleg a cselekvés útjára lépett.

A probléma országos szinten jelentkezik: hárommillió olyan gyermeket tartanak számon, akiknek szülei nagyon alacsony jövedelemmel rendelkeznek, ezért rendes körülmények között ingyenes iskolai étkeztetésben vehetnek részt. Azonban a jelen helyzetben e támogatás hiánya a legszegényebb családokat válságba sodorta.

David Watson, aki egy katolikus középiskola igazgatója Északkelet-Angliában, így figyelmeztetett a veszélyre: „Történeteket hallok családokról, amelyeknek élete az iskolák bezárása óta napi szinten vált küzdelmessé, de gyermekekről is, akik éheznek.” A Tyneside városában található Morus Szent Tamás-iskola igazgatója szerint mindent meg kell tenni, hogy minden szükséget szenvedő család tudja, hogyan juthat minél hamarabb segítséghez. Azt kérte a kormánytól, hogy változtassa meg a szegény családokat segítő élelmiszer-utalványok kiosztási gyakorlatát.

A szociális igazságosság érvényesüléséért tevékenykedő Citizen UK egyesület is azzal a kívánsággal fordult a kabinethez, hogy az térítse vissza az iskolák által adományozott élelmiszerjegyek árát. Azért is harcolnak, hogy ezek az utalványok kitartsanak május hónapban, valamint a hosszabb nyári vakáció idején is. „Ez az ügy nyilvánvalóvá teszi, hogy létezik szegénység Nagy-Britanniában.”

David Watson megemlítette, hogy azok a gyerekek, akik amúgy ingyenesen étkezhetnek a tanév során, a nyári szünet hat hete alatt semmiféle támogatást sem kapnak, ezért az iskolának kell közbelépnie. Most, a járvány idején, intézménye élelmiszer-utalványokat vásárolt szupermarketekben, s ezzel 160 veszélyeztetett család mintegy 200 gyermekét segítette. Más tanintézetek hasonlóképp tettek.

A kormány egyik tervezett intézkédése, amellyel az iskolák újranyitásáig élelmiszerkuponokat akart eljuttatni a családokhoz, számos akadályba ütközött: sok család vagy nem tudta letölteni az utalványokat, vagy nem tudta azokat beváltani az élelmiszerüzletekben. A Food Foundation szerint az ingyenes ebédre jogosult gyermekek 31 százalékának még most sincs ezt helyettesítő forrása, vagyis több mint 500 ezer iskoláskorú marad élelem nélkül.

Az ország délkeleti részén működő Catholic Children’s Society a nélkülöző családokat támogatja. „Mindmáig 1400 család több mint 2300 gyermekét tudtuk segíteni élelmiszer, valamint alapvető fontosságú termékek vásárlásával” – jelentette ki Rosemary Keenen, a társaság igazgatója. „Számtalan olyan családról hallunk, amely valamilyen oknál fogva elesik a kormányzati segélytől. Az élelmiszerbankoknak rengeteg feladata van, s ezek a családok a teljes leszakadás peremén állnak.” Megemlítette egy takarítónőként dolgozó özvegy esetét, aki két kisgyermeket tart el, azonban a járvány miatt elvesztette az állását. Amikor az iskola megtudta, hogy az anyának mindössze 10 fontja maradt, közbelépett. „Könnyíteni tudtuk ennek a családnak a helyzetét, másfél hónapra való élelmiszernek megfelelő összeget biztosítottunk számukra.”

Bernadette Fisher, a Brentwood Catholic Children’s Society elnöke jelezte, hogy egyesülete krízisalappal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy élelmiszerkuponokat osszanak ki. Ők is ugyanazt észlelték: az iskolák bezárása után megnőtt a nélkülöző családok száma. Ezért felhívást tettek közzé, így szeretnék növelni a krízisalap pénzállományát.

A Manchester északnyugati részén található Caritas Salford igazgatója, Mark Wiggan is megállapította, hogy azok a családok, ahol munkanélküli felnőtt(ek) van(nak), élelmiszerhiánytól szenvednek. Hálás az iskoláknak azért, hogy élelmiszercsomagokat állítanak össze, s utalványokat szereznek be. Hozzáteszi azonban, hogy nagy különbségek vannak a helyi önkormányzatok segélyosztási módjában, s egyes családoknak nehézséget okoz, hogy nem kerülnek be a rendszerbe.

Fordította: Hantos-Varga Márta/Kaposvári Egyházmegye

Forrás és fotó: Cath.ch

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria