Az Iszlám Állam fogságából szabadult Jacques Mourad lett Homsz új szír katolikus érseke

Kitekintő – 2023. január 9., hétfő | 13:56

A pápa jóváhagyta az antiochiai szír patriarkális egyház püspöki szinódusának döntését, és ezzel a szíriai el-Karjatein Mar Elian-kolostorának egykori elöljárója, Jacques Mourad került a homszi főeparchia élére. Mouradot 2015. május 21-én rabolta el és öt hónapon át tartotta fogva az Iszlám Állam terrorszervezet.

A szír katolikus szerzetes pappal, Homsz új érsekével 2019-ben készült interjúnkat ITT olvashatják.

Az 53 éves Mourad Aleppóban született. Libanonban a Charfet szemináriumban tanult teológiát, licenciátust szerzett liturgiából, majd belépett a Mar Musza szíriai szerzetesközösségbe, amelynek társalapítója volt. 1993. július 20-án tett fogadalmat, majd augusztus 28-án pappá szentelték és a homszi főegyházmegyébe inkardinálták. 2000-től 2015-ig a Mar Elian-kolostor elöljárója és el-Karjatein templomának plébánosa és vezetője volt.

A Mar Elian-kolostor a Damaszkusztól 80 kilométerre fekvő Deir Mar Musza (Etiópiai Szent Mózes)-kolostor filiája, amelynek alapítóját, Paolo Dall’Oglio jezsuita szerzetest 2013. július 29-én rabolták el. Mourad atyát három álarcos hurcolta el a Damaszkusztól 140 kilométerre északkeletre fekvő el-Karjatein városából. Négy napot egy autóba zárva töltött, majd Rakkába vitték a többi sorstársával együtt, ahol három hónapig tartották fogságban a város közelében. Öt hónappal az elfogása után szabadult, miután al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője kegyelmet hirdetett az el-Karjateinből származó keresztények számára.

Szabadulását követően az olaszországi Cori, majd az iraki Szulejmánijja kolostorában élt. 2020-ban visszatért Szíriába, a Mar Elian-szerzetesközösség elöljáró-helyettese és ökonómusa lett.

Egy túszul ejtett szerzetes. A dzsihadisták foglyának harca a békéért című, Amaury Guillem újságíróval közösen írt könyvében elbeszélte fogságának történetét. A dzsihadista terroristák túszaként Szíriában töltött időt spirituális élménynek tartja. A rózsafüzér imádsága és Paolo Dall’Oglio tanításai erőt adtak neki és megnyugtatták. Az erőszak, a zaklatás, a nélkülözés, a lelki és fizikai kínzások napjai, a rakkai fogság három hónapja után egy Palmüra melletti börtönbe szállították, ahol találkozott 250 kereszténnyel a közösségéből. Azt mondták neki, hogy visszaviszik őket el-Karjateinbe, ahol egy sor súlyos korlátozásnak lesznek ugyan kitéve, de újra misézhetnek, mert soha nem fogtak fegyvert muszlimok ellen. „Mindenekelőtt megértettem: akik úgy döntenek, hogy nem gyakorolnak erőszakot, döntésükkel megváltoztathatják azoknak a hozzáállását, akik hozzászoktak a fegyverviseléshez” – nyilatkozta erről a Vatican Newsnak. Hozzátette:

Keresztény hivatásunknak köszönhetően menekültünk meg, mert a béke tanúi vagyunk.”

Mourad atya szerint „a párbeszédbe vetett bizalom olyan alapelv, amely nem függ mások hozzáállásától”. „A jelenlegi terrorizmus mögött – magyarázta – egy politikai hálózat áll, amely mindent felhasznál a gonosz tetteinek igazolására. Nem olyan hálózat, amelyet közvetlenül az iszlám ihletett, hanem politikai tervezés eredménye.” Azt is mondta, hogy a keresztényeknek „fel kell hagyniuk azzal a propaganda által keltett gondolkodásmóddal, amely szerint minden muszlim terrorista”, és hozzátette, hogy

több alázatra és tisztánlátásra van szükség az életünkben és a másokkal való kapcsolatainkban. Mélységében kell olvasnunk az evangéliumot, hogy helyesen élhessük meg”.

A dzsihadisták azt akarták, hogy térjen át az iszlámra, ezért kést szegeztek a torkához, börtönnaplója lapjairól mégis sugárzik a belső béke, az energia és a nyugalom, amely az imádságból fakadt. „Elmondhatom, hogy éppen a fogságom idején kaptam sok ajándékot Istentől – mesélte. – Nem tudom elfelejteni az erőt, a bátorságot, amely lehetővé tette, hogy szembenézzek ezekkel a dzsihadistákkal, és közvetítsem feléjük Jézus szeretetét. Ezekben a helyzetekben Isten mindenekelőtt a mosoly ajándékát adta nekem, és ez  elbizonytalanította a börtönőröket. Csodálkoztak, hogyan lehetséges, hogy egy fogoly mosolyogjon, és magam sem tudtam megmagyarázni, honnan volt hozzá erőm.

Amint elkezdtem imádkozni a rózsafüzért, eltűnt minden fájdalom, minden félelem .”

*

Az antiochiai szír patriarkális egyház püspöki szinódusa egyben megválasztotta az iraki Moszul új szír katolikus érsekét is, Qusay Mubarak Abdullah (Younan) Hano személyében, akinek kinevezését szintén jóváhagyta a pápa.

Az új érsek a bagdadi szemináriumban végzett, majd a libanoni Szentlélek Egyetemen (Université Saint-Esprit) szerzett alapdiplomát filozófiából és teológiából. 2011. június 29-én szentelték pappá. A karakosi Mar Jacob-plébánián szolgált, a Ninivei-fennsík lerohanása után pedig a szíriai menekültekről gondoskodott az erbíli Mar Shmoni-templomban. Emellett Szentírás-tant is oktatott, és az iraki szír katolikus egyházat képviselte a Közel-Keleti Egyházak Tanácsában. 2019 óta Rómában folytatott doktori tanulmányokat biblikus teológiából.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Vatican News olasz szerkesztősége; Famiglia Cristiana

Fotó: Vatican News; Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria