Az újonnan kinevezett bíborosok nyilatkozataiból – Hála, köszönet, ima, szolgálat

Kitekintő – 2019. szeptember 4., szerda | 15:34

A Vatikáni Rádió munkatársai Ferenc pápa szeptember 1-jei bejelentését követően megkeresték telefonon az új bíborosokat, és megkérdezték tőlük, hogyan fogadták a kinevezés hírét.

Michael Czerny jezsuita szerzetest, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma migránsokkal foglalkozó szekciójának titkárhelyettesét Brazíliában érték el: „Jó napot mindenkinek, üdvözlet a brazíliai Guararemából, mely São Paulo közelében található. Hálát adok az Istennek és Ferenc pápának ezért az új küldetésért, az új szolgálatért, ami nagy megtiszteltetés számomra. Most éppen a Sin Tierra (Föld Nélkül) mozgalom országos erdei iskolájában veszek részt egy találkozón, melyen a latin-amerikai népi mozgalmak képviselői vesznek részt, hogy előkészítsék az amazóniai püspöki szinódusra szánt javaslataikat. Hálát adok az Istennek a gondviseléséért, végtelen irgalmáért, és nagyon számítok mindenki imádságára.”

Az 59 éves Fridolin Ambongo Besungu kapucinus szerzetes Kinshasa új kinevezett bíborosa. Nagy meglepetést okozott számára a kinevezés, minthogy semmit nem tudott az egészről. Úgy tudta meg, hogy számtalan köszöntő üzenetet és telefonhívást kapott. Úgy érzi, a megtiszteltetés a helyi egyháznak szól, amely hangot adott a kongói nép szenvedésének. „Én úgy látom – nyilatkozta az új bíboros –, hogy ez a kinevezés mintegy elismerése annak, hogy reményt adtunk a népünknek. Az emberek mindig azt kérdezték: »A pápa mikor ad nekünk már egy bíborost?« Ma ez megtörtént. Azt hiszem, most a kongói nép nagyon boldog, mert van már bíborosuk. Ferenc pápa így akarja bátorítani a kongói nép harcát, melyet egy méltóbb életért folytat”.

Matteo Zuppi bolognai főpásztor  éppen Lourdes-ban vezetett zarándoklatot, amikor a kinevezés híre érte: „Semmiről nem tudtam, éppen szentmisét mutattam be itt, Lourdes-ban, ahová 800 fős bolognai egyházmegyei zarándoklat élén érkeztem. A hírre nagyon meglepődtem, de azonnal eszembe jutott a mai evangélium: »Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák, aki pedig magát megalázza, azt felmagasztalják.« Hálás vagyok Ferenc pápának, hogy rám gondolt, és ezt a kinevezést úgy értelmezem mint felhívást a munkára és az imádságra az Egyház egységéért. A bíbor a vér színe, usque ad sanguinis effusionem, a bíboros egészen a vér ontásáig kész az evangélium melletti legvégső tanúságtételre.

A mai nap egyúttal Szent Egyed (Sant’Egidio) emléknapja, akinek a nevét viseli a Sant’Egidio közösség, melyben hosszú ideje szolgálok. De gondolok még két másik egybeesésre. Ma van a teremtésvédelem imanapja, a teremtett világé, amit Isten bízott ránk, hogy őrizzük meg az eljövendő nemzedékek számára. És szeretnék még emlékezni e napon egy szomorú évfordulóra. Nyolcvan évvel ezelőtt tört ki a második világháború, ami milliók életébe került. Itt, Lourdes-ban azért imádkoztunk, hogy az Egyház őrizze meg mindig az egységét, és álljon közel a szenvedő emberekhez” – nyilatkozta Zuppi érsek, a bíborossá kinevezett bolognai főpásztor.

Jean-Claude Hollerich jezsuita szerzetes, luxemburgi érsek, aki éppen Portugáliában tartózkodott, amikor kinevezéséről értesült, így nyilatkozott: „Megtiszteltetés számomra, ám a mai evangéliumban éppen azt hallottuk, hogy nem kell nekünk a jó vagy a jobb helyeket választanunk. Most tehát imádkozom, hogy olyan bíboros lehessek, aki teljes egészében a pápa, az Egyház, Isten népe, minden ember szolgálatában áll.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria