Az ukrajnai katolikus püspökökkel találkozott Zelenszkij elnök

Kitekintő – 2024. április 3., szerda | 15:49

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök április 2-án Kijevben találkozott az ukrajnai római katolikus egyház, valamint a protestáns egyházak képviselőivel.

A találkozón részt vett Lucsok Miklós OP munkácsi megyéspüspök; Pavlo Honcsaruk harkiv-zaporizzsjai megyéspüspök; Stanisław Szyrokoradiuk OFM odessza-szimferopoli megyéspüspök; Leon Dubravszkij OFM kamenyec-podolszkiji megyéspüspök; Vitalij Krivitszkij SDB, kijev-zsitomiri megyéspüspök; valamint Vitalij Szkomarovszkij lucki megyéspüspök, aki egyben az Ukrán Püspöki Konferencia elnöke is.

A találkozót első alkalommal tartották meg ebben a formában. Ukrajna elnöke köszöntötte az egyházak képviselőit húsvét ünnepe alkalmából, és győzelmet kívánt Ukrajnának a megszállók elleni háborúban. „Ez biztosan meglesz, hála harcosainknak, népünknek és az önök őszinte imáinak” – mondta Volodimir Zelenszkij, és

köszönetet mondott a papoknak, amiért támogatják a híveket ebben a nehéz időszakban.

„Nagyon fontos, hogy az embereknek lehetőségük legyen eljönni, beszélgetni önökkel és imádkozni. Szeretnék köszönetet mondani a tábori lelkészek szolgálatáért is. Nekik köszönhetően a fronton lévő honvédőink érzik támogatásunkat” – jegyezte meg az elnök, majd hozzátette, hogy fontosnak tartja a lelkészi szolgálat megerősítését.

A katolikus püspökök a káplánok szolgálatával kapcsolatos nehézségekről, illetve a szemináriumban és a katolikus egyetemeken szerzett diplomák honosításának kérdéséről beszéltek. Különös figyelmet fordítottak a papok esetleges katonai mozgósításának kérdésére.

Ha a plébánosokat vagy a humanitárius szektorért felelős személyeket, beleértve a Karitászt és annak minden egységét, mozgósítják, akkor nagy problémák lesznek”

– mondta Vitalij Krivitszkij püspök, aki az Ukrán Püspöki Konferencia állam és egyház közötti kapcsolatokkal foglalkozó bizottságát vezeti.

A püspök beszélt a nemrég elfogadott törvényből adódó kérdésekről is, miszerint az állam kötelezi a vallási közösségeket, hogy az egyházi ingatlanok használatáért piaci alapon bérleti díjat fizessenek. Az elnök támogatását fejezte ki az egyházi ingatlanok, nevezetesen az önkormányzati vagy állami tulajdonban lévő egyházi épületek bérbeadásával kapcsolatban.

A jelenlévők javasolták Volodimir Zelenszkijnek, hogy szervezzenek országos imareggelit, mely javaslatot az elnök támogatta.

Az államfő megjegyezte továbbá a különböző országok egyházai közötti kommunikáció fontosságát. „Arra szeretném kérni önöket, hogy ne csak itt, az országon belül, hanem külföldön is kommunikáljanak egymással. Ez a párbeszéd most nagyon fontos számunkra” – hangsúlyozta. Az elnök arra biztatta az egyházi elöljárókat, hogy használják fel nemzetközi kapcsolataikat az Ukrajnáról és a megszállók bűneiről szóló igaz információk terjesztésére.

Forrás: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye/rkc.org.ua

Fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye/Volodimir Kacsur/Ukrán Elnöki Hivatal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria