Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséről beszélt egy New York-i konferencián

Kitekintő – 2018. október 25., csütörtök | 15:10

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára tartott előadást New Yorkban a vallásszabadságról és az emberi jogokról rendezett konferencián október 23-án.

A The Anglosphere Society nevű tekintélyes konzervatív szervezet a nemzetközi vallásszabadságról szóló amerikai törvény elfogadásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett konferenciát. Azbej Tristan a rendezvényen olyan befolyásos személyiségek mellett mondott beszédet, mint Timothy Dolan, New York érseke, illetve Lord David Alton és Sam Brownback, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős nagykövetei.

Azbej Tristan az MTI-nek telefonon úgy fogalmazott: „Helyettem mondták ki, hogy Magyarország példamutatóan védi a kereszténységet és általában is a vallásszabadságot.” Hozzátette: a magyar nemzeti ünnep napján tartott konferencián több előadó, köztük Dolan érsek vagy Lord Alton is méltatta a magyarok szabadságszeretetét, kiemelve, hogy olyan nemzet munkálkodik az üldözött keresztények védelmében és szabadságának biztosítása érdekében, amelynek mindig is meg kellett küzdenie a szabadságért.

Felszólalásában Azbej Tristan is kiemelte: „A szabad emberek földjén egy szabadságharcos nemzetet képviselek.” Az előadásban a többi között tájékoztatta a jelenlévőket a magyar kormány azon konkrét erőfeszítéseiről, amelyeket a keresztények, elsősorban is a Közel-Keleten üldözött keresztények megsegítésére tesz. „Magyarországot nem csupán a keresztények védelmében folytatott munkásságáért tartják nagy becsben, hanem nagyra tartják azt is, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen is” – hangsúlyozta az MTI-nek az államtitkár.

A konferencián részt vettek a legnagyobb amerikai és európai keresztény jószolgálati szervezetek, a keresztény–zsidó párbeszédet segítő szervek és személyiségek, de az 1882-ben alapított Kolumbusz Lovagok nevű amerikai katolikus jótékonysági szervezet is.

A The Anglosphere Societyt 2011-ben alapították, független szervezet, melynek három fő egysége a művészeti tanács, a pénzügyi tanács és a biztonságpolitikai tanács. Tagjai között olyan befolyásos személyiségek vannak, mint például Lord Alton, Timothy Dolan érsek, vagy John O’Sullivan, Margaret Thatcher néhai brit kormányfő tanácsadója, a budapesti Duna Intézet vezetője.

Forrás: MTI

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria