Barron püspök előveszi a télikabátját – Ferenc pápa új megyéspüspököt nevezett ki Minnesotába

Kitekintő – 2022. június 3., péntek | 19:30

A Szentatya elfogadta John M. Quinn, az egyesült államokbeli winona-rochesteri egyházmegye püspökének lemondását, és a 76 éves főpásztor helyére Robert E. Barron Los Angeles-i segédpüspököt nevezte ki.

John M. Quinn püspök, aki 13 éven át vezette a winona-rochesteri egyházmegyét, tavaly, 75 esztendős korában nyújtotta be lemondását.

Robert E. Barron, aki főleg a Word on Fire evangelizációs misszió alapítójaként ismert, tavaly töltötte be 62. életévét. A chicagói születésű lelkipásztor 2015-ben lett Los Angeles-i segédpüspök: a pálmafás-napsütéses kaliforniai Santa Barbara pasztorális körzetének püspöki helynöke, innen helyezik most át az Egyesült Államok északi részén fekvő Minnesotába.

A változást június 2-án Washingtonban Christophe Pierre érsek, apostoli nuncius jelentette be.

John M. Quinn úgy nyilatkozott, öröm töltötte el, hogy a pápa éppen Robert Barron püspököt nevezte ki utódául, a hatalmas (107 plébániából álló – a szerk.) egyházmegye élére. „Elkötelezettsége az evangelizáció és a missziós tanítványság iránt sok gyümölcsöt fog teremni a következő években” – mondta utódáról a nyugalomba vonuló főpásztor.

A beiktatási szentmisére július 29-én kerül sor.

„Túláradó örömmel és alázattal fogadom ezt az új megbízatást – nyilatkozott Robert E. Barron. – Nagy várakozás van bennem, hogy megismerhessem az egyházmegyében élő jó szándékú embereket, papokat és lelkipásztorokat.”

„Le kell majd kefélnem a chicagói télikabátomat, amelyre nem volt szükségem Santa Barbarában az elmúlt hat évben” – tette hozzá.

„Azt remélem, hogy jó lelki atyja lehetek minden katolikusnak Dél-Minnesotában. Egy egyházmegye püspöke elsősorban a rábízott papok és hívek lelki atyja – mondta Barron püspök. – Azért imádkozom, hogy az Úr adja meg a kegyelmet, hogy jó atyjuk lehessek.” Amint azt Ferenc pápa gyakran tanítja – fűzte hozzá –, a püspök „bárányszagú pásztor”, aki bizonyos értelemben a nyáj előtt halad, mutatja az utat; de a nyájjal is van, bátorítást nyújtva, és a nyáj mögött is halad, hogy összegyűjtse azokat, akik elesnek. Azt a kegyelmet kérte, hogy ilyen pásztor lehessen új egyházmegyéje katolikus hívei számára.

José H. Gomez Los Angeles-i érsek Barron püspököt az imádság emberének nevezte, „aki kiváló intellektussal rendelkezik, és hatalmas tűz lobog benne, hogy terjessze Jézus Krisztus szeretetét. „Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű pásztora lesz Isten népének Winona-Rochesterben.” José H. Gomez a Guadalupei Miasszonyunk gyengéd gondoskodására bízta segédpüspökét.

Robert Barron kifejezte, szomorúan búcsúzik a Santa Barbara-i pasztorációs körzet híveitől, „együtt haladtunk tűzön, árvizen, földcsuszamlásokon és Covidon át; soha nem feledem irántam való kedvességeteket, s ezután is erőt merítek hitetekből”.

Eközben Minnesotában Bernard A. Hebda, Saint Paul és Minneapolis érseke üdvözölte Robert Barron kinevezését, akinek a szolgálatát régóta elismeréssel figyeli. Örömmel fogadta, hogy az új megyéspüspök tapasztalatai, tanításbeli és prédikátori képességei ezentúl a dél-minnesotaiakat gazdagítják majd, a John Quinn püspök által hátrahagyott örökségre építkezve.

Robert Emmet Barron 1959. november 19-én Chicagóban született; gyerekkorát Detroitban és Chicagóban töltötte. A Benet Academy nevű bencés középiskola után az indianai Notre Dame Egyetemre járt egy évig, majd a mundeleini szemináriumban és a washingtoni teológiai fakultáson folytatta tanulmányait. 1986-ban Joseph L. Bernardin bíboros szentelte pappá a Chicagói Főegyházmegye számára. 1992-ben Párizsban doktorált teológiából; ezt követően hosszú évekig a mundeleini szemináriumban tanított.

2000-ben indította útnak a Word on Fire missziós szolgálatot, melynek weboldalán blogbejegyzéseket, cikkeket, videókat tesznek közzé.

Barron püspököt 3,1 millióan követik Facebookon, 517 ezren iratkoztak fel a YouTube-csatornájára, 349 ezer Instagram- és 198 ezer Twitter-követője van. Díjnyertes tízrészes dokumentumfilm-sorozatot készített Catholicism címmel.

A Word on Fire munkája változatlanul folytatódik, megyéspüspöki kinevezése után is – hangsúlyozta nyilatkozatában Robert Barron.

Forrás és fotó: USCCB.org/Catholicnews.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria