Bázelben rendezték meg az idei európai taizéi találkozót

Kitekintő – 2018. január 1., hétfő | 16:47

December 28. és január 1. között rendezték meg Bázelben az európai taizéi találkozót. Idén is több tízezer fiatal – köztük magyarok is – vett részt a „Bizalom zarándoklata a földön” kezdeményezésben, amelyet Roger testvér, a Taizéi Közösség alapítója indított el az 1970-es években.

Idén negyvenedik alkalommal tartották meg az immár hagyománnyá vált találkozót a Taizéi Közösség szervezésében. Húszezer fiatal érkezett a svájci városba, akiket Svájcban, Németországban és Franciaországban szállásoltak el családoknál. Ötezer lengyel, két és félezer ukrán, valamint nagy számban olaszok, németek és franciák is jelen voltak a programon. Magyarországról közel négyszázan, de a határon túlról, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről és Kézdivásárhelyről is érkeztek fiatalok – tájékoztatta a Vatikáni Rádiót András testvér, aki tizennégy éve él Taizében az ökumenikus közösség tagjaként, és jelen volt a nemzetközi rendezvényen a magyar fiatalokkal.

A résztvevők a délelőttöket a fogadó egyházközségekben töltötték, ahol más országok fiataljaival és a helyiekkel együtt imádkoztak és kisebb csoportokban beszélgettek megadott bibliai részletekről, illetve Alois testvér, a Taizéi Közösség elöljárója 2018-as javaslatairól. Délben Bázelben a városközpont különböző templomaiban gyűltek össze a fiatalok közös imára. Délutánonként választható műhelyfoglalkozásokon vehettek részt, esténként pedig egy nagy sport-, illetve kiállítási központban voltak programok a fiatalok számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Taizebasel.ch

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria