Bíróság elé állítják az összeesküvéssel vádolt nicaraguai püspököt

Kitekintő – 2023. január 17., kedd | 10:43

Rolando José Álvarez Lagos püspököt, a nicaraguai matagalpai egyházmegye főpásztorát a managuai bíróságon január 10-én tartott előzetes meghallgatáson született bírói döntés értelmében bíróság elé állítják összeesküvés vádjával. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, a püspököt továbbra is háziőrizetben tartják fogva.

Vádat emeltek a matagalpai főpásztor és az estelíi egyházmegye apostoli adminisztrátora, Rolando José Álvarez Lagos ellen, aki a vád szerint „összeesküvést szőtt a nemzeti integritás aláaknázására, és álhíreket terjesztett információs és kommunikációs technológiákon keresztül a nicaraguai állam és társadalom kárára”. Megerősítették Uriel Antonio Vallejos pap, a Sébaco városában található Jesús de la Divina Misericordia (az Isteni Irgalmasság Jézusa) templom plébánosa ellen kiadott elfogatóparancsot is, aki jelenleg száműzetésben van, és ugyanazzal vádolják, mint a püspököt.

Daniel Ortega elnök 2007-es hatalomba való visszatérése óta Rolando Álvarez az első püspök, akit letartóztattak és aki ellen vádat emeltek Nicaraguában. A főpásztort 2022. augusztus 19-én hajnalban rendőrök vitték el a matagalpai püspöki palotából papokkal, szeminaristákkal és világiakkal együtt, miután erőszakkal tizenöt napig fogva tartották a kúriában. Az volt ellene a vád, hogy megpróbált „erőszakos csoportokat szervezni” „azzal a céllal, hogy destabilizálja a nicaraguai államot és megtámadja az alkotmányos hatóságokat”. A püspököt ezután házi őrizetbe helyezték managuai lakásában, míg a többieket egy fővárosi rendőrségi laktanyába vitték. Az eseményeket követően világszerte számos püspöki konferencia, valamint civil szervezetek fejezték ki szolidaritásukat a nicaraguai egyházzal. Ortega elnök a vitatott kormányzati reformok miatt 2018 áprilisában kirobbant tüntetésekkel összefüggésben azzal vádolta a Katolikus Egyházat, hogy „Nicaraguában püspököket használ államcsíny megszervezésére”.

Ferenc pápa két nappal a püspök elfogatása után, augusztus 21-én, a vasárnap déli Úrangyala imádságot követően utalt a nicaraguai eseményekre. „Aggodalommal és fájdalommal követem közelről a Nicaraguában kialakult helyzetet, amely embereket és intézményeket érint. Szeretném kifejezni azt a meggyőződésemet és reményemet, hogy nyílt és őszinte párbeszéd révén továbbra is meg lehet találni a tiszteletteljes és békés együttélés alapjait”.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára, Antonio Guterres is megdöbbenésének adott hangot a nicaraguai kormány eljárása miatt, amelyet a civil társadalmi szervezetekkel, illetve a Katolikus Egyházzal szemben alkalmaz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria