Bo bíboros: Mianmarban testvér támad testvérre

Kitekintő – 2021. december 7., kedd | 17:03

A bíboros december 7-én az Avvenire olasz katolikus napilapnak nyilatkozva elmondta, aggódik hazája miatt, amely pontosan tíz hónapja szenved a katonaság igája alatt. A Katolikus Egyház igyekszik tenni a kiengesztelődésért, támogatja a szenvedőket.

A Nagy-Britanniával szemben 1947-ben kivívott függetlenség óta ez a harmadik katonai diktatúra, amely államcsínnyel jutott hatalomra az országban. Túl sok az erőszak, egyes régiókban fegyveres összecsapások zajlanak.

Augusztus 6-án négy év börtönre ítélték Aung Szan Szú Kjít, a februárban katonai puccsal megbuktatott mianmari kormányfőt. Bo bíboros szerint ez nem meglepő, mindenki tudta, hogy el fogják ítélni. És azt is tudta mindenki, hogy a vádak nem felelnek meg a valóságnak.

– A katonai vezetők azonban azt mondják, ellenőrzés alatt tartják a nemzetet. Nem így van?

– A puccs első napjától kezdve a lakosság jelentős része életre hívott egy széles körű polgári engedetlenségi mozgalmat. Iskolák, kórházak és más kulcsfontosságú ágazatok állították le működésüket. A katonaság keményen reagált: az emberjogi szervezetek szerint több mint 1500 embert megöltek, további négyezret börtönbe zártak. Az erőszakos elnyomás következtében a ellenállók egy része fegyvert fogott, különösen azokban a régiókban, ahol régóta feszült a helyzet. Fegyveres csoportosulások alakultak, amelyek már nemcsak a katonákra támadnak, hanem kollaboránsnak tartott állami tisztviselőkre is. Ettől a katonai erők még erőszakosabbak lettek, a legkisebb gyanúra erőteljes megtorlással reagálnak. Szörnyű: Mianmar lakói egymást ölik, testvér támad testvérre.

– Az elnyomás érintette a Katolikus Egyházat is?

– Néhány katolikus és más felekezethez tartozó templomot megtámadtak, papokat vittek a rendőrségre kihallgatásra, és csak másnap engedték ki őket. Eddig azonban nem öltek meg és nem is börtönöztek be egyetlen papot vagy szerzetest sem. Más felekezetnek sajnos voltak lelkipásztor áldozatai.

– Tud működni a Katolikus Egyház?

– Működnünk kell, nem hagyhatjuk magára a lakosságot ebben a nagyon kemény időszakban, a puccs, a gazdasági válság, a világjárvány idején. A sok szenvedő ember humanitárius ellátására koncentrálunk. Dolgozunk a kiengesztelődésért is. Az erőszak nem old meg semmit, csak vérfürdőt okoz. Ebből a válságból nem úgy lábalhatunk ki, ha egymásnak feszülünk, sokkal inkább úgy, hogy megkeressük a párbeszéd útját.

– Mit érzett, amikor február elsején először hallott a puccsról?

– Kővé dermedtem. Nem gondoltam volna. És hozzám hasonlóan azt hiszem, az emberek nagy része sem gondolta volna.

– Pesszimista a jövőt illetően?

– Nagyon elkeserít az erőszaknak ez a spirálja. Imádkozom, hogy segítsen meg minket az Úr, vessen véget az erőszaknak. Mianmar minden lakosa, katolikus és nem katolikus számára nagyon fontos, hogy Ferenc pápa támogat minket, már nyolc alkalommal beszélt a helyzetünkről.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria