COMECE: Biztosítani kell a születendő gyermekek élethez való jogát

Kitekintő – 2022. június 11., szombat | 17:33

Az Európai Közösség Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) aggodalmát és sajnálatát fejezte ki a strasbourgi parlament döntése miatt, amely június 9-én megszavazta az abortuszhoz való biztonságos hozzáférésről szóló állásfoglalást, amelyet személyi jogként határozott meg. A COMECE főtitkára, Manuel Barrios Prieto atya a Vatikáni Rádiónak adott interjúban ismertette az Egyház álláspontját.

Az Európai Közösség Püspöki Konferenciáinak Bizottsága sajnálatának és megdöbbenésének adott hangot az Európai Parlamentben június 9-én 364 igen szavazattal, 154 nem szavazattal és 37 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás miatt. A B9-0299/2022 számú határozat, jognak minősítve az abortuszt, arra szólítja az USA-t és az európai országokat, hogy ne sértsék meg a nők jogait a terhesség megszakításával kapcsolatban, hanem garantálják az abortuszhoz való biztonságos hozzáférést.

Az Európai Unió püspökei kijelentették, hogy

egyetlen uniós államot sem szabad kötelezni az abortusz legalizálására, annak elősegítésére, sem arra, hogy abban közreműködjön,

mivel sem az európai, sem a nemzetközi jogrendszer nem ismeri el az abortuszhoz való jogot. A püspökök azzal kapcsolatban nyilatkoztak, hogy az Európai Parlament megvitatta az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságáról kiszivárogtatott, az abortuszra vonatkozó véleménytervezet hatását. A COMECE szerint „elfogadhatatlan ez a beavatkozás egy olyan szuverén állam demokratikus joghatósági döntéseibe”, amely nem is EU-tagállam. Az EU püspökei arra figyelmeztettek, hogy „az Európai Parlament részéről egy olyan állásfoglalás elfogadása, amely támogatja ezt a beavatkozást, csak hiteltelenné teszi az intézményt”, és az a kísérlet, hogy az EU Alapjogi Chartájában az abortuszhoz való állítólagos jogot bevezessék, „etikai alapok nélküli, hiteltelen törvény lenne és állandó konfliktusokhoz vezetne az EU polgárai között”.

A COMECE főtitkára, Manuel Barrios Prieto atya nyilatkozata nyomatékosította, hogy tartsák tiszteletben az EU tagállamainak jogalkotási hatásköreit és a hatáskör-átruházás elvét, amelynek értelmében az unió csak azon hatáskörök törvényi keretei között járhat el, amelyeket a tagállamok ráruháztak. A június 8-án, szerdán tartott plenáris ülésen folytatott vitát követően az Európai Parlament képviselői csütörtökön ugyanis határozatot fogadtak el, amely megerősítette az Egyesült Államok alkotmányos védelmét az abortuszhoz való jog tekintetében.

Prieto atya a Vatikáni Rádiónak adott interjúban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az állásfoglalás „bizonyos tendenciára utal az Európai Parlamentben és az európai intézményekben, amely nem kedvez az életnek”. A COMECE főtitkára hangsúlyozta, hogy bár az uniós döntés nem kötelező erejű, a határozat, amely az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságára és egy lehetséges ítéletre hivatkozik, amelyet még nem hoztak nyilvánosságra, aggasztó, mivel azt az elképzelést tükrözi, hogy a nő egészségének védelme érdekében garantálni kell az abortuszhoz való jogot. Ez szerinte „teljesen ellentétes az Egyház álláspontjával”, illetve mindenkiével, aki „az embrióban az anya életétől különálló új életet lát, amelyet védelmezni kell”.

Manuel Barrios Prieto az interjúban hangsúlyozta: olyan párbeszédre van szükség, amely „elkerüli a sztereotípiákat”, és nyitott a nők és születendő gyermekeik életének és egészségének védelmére. „Ne állítsuk szembe a nőt a babával, a gyermekkel” – kérte. Szorgalmazta a nők védelmét a társadalmi, családi, szakmai és gazdasági válságok esetén, ugyanis – miként fogalmazott – az a nő, akinek vannak más lehetőségei, kevésbé valószínű, hogy fontolóra veszi az abortuszt.

A COMECE közleményében elismerte „az abortuszt fontolgató anyák helyzetének tragédiáját és összetettségét”, ugyanakkor rámutatott, hogy a terhesség miatt nehéz vagy konfliktusos helyzetbe került nők gondozása „az Egyház diakónusi szolgálatának központi része és a társadalmaink kötelessége is kell hogy legyen”.

A bajba jutott nőket nem szabad magukra hagyni és a születendő gyermek élethez való jogát sem lehet figyelmen kívül hagyni. Mindkettejüknek meg kell kapnia minden szükséges segítséget és támogatást”

– figyelmeztettek az uniós püspökök. Aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy „megtagadják az EU-ban a lelkiismereti szabadság megnyilvánulását jelentő lelkiismereti okokból való tiltakozás alapvető jogát”, ahogy az egészségügyi intézményeknek bizonyos szolgáltatások, köztük az abortusz megtagadására vonatkozó jogát is elutasították.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria