Egyiptomi főmufti: A politikai iszlám rémálommá vált a muszlimok és az egész világ számára

Kitekintő – 2020. november 30., hétfő | 14:05

Sauki Ibrahim Abdel-Karim Allam sejk, az Egyiptomi Arab Köztársaság főmuftija (legfőbb bíró) november 27-én a Szada al-Balad televízióban sugárzott heti interjújában úgy fogalmazott: a politikai iszlám „valóságos csapássá”, „nemcsak a muszlim közösséget, hanem az egész világot felkavaró rémálommá” vált.

A politikai iszlám az iszlám értékeihez és a legnemesebb erkölcshöz ragaszkodva felhívás akart lenni az iszlámhoz való tartozás hirdetésére, és újra fel akarta ébreszteni az emberek szívében a hitet. Sauki Allam sejk rámutatott: eszközként való kihasználása konkrét hatalomszerzési céllal gyakran és különböző formákban feltűnt az iszlám történelme során.

A főmufti most megfogalmazott kritikájának egyértelmű célpontja a Hasszán al-Banna (1906–1949) prédikációi nyomán a 20. században létrejött Muszlim Testvériség iszlamista szervezet volt. A muszlim elöljáró az interjúban felvázolta a szervezet történelmi hátterét is.

Sauki Allam sejk a politikai iszlám jelenlegi megnyilvánulásainak ideológiai hibáit egészen a háridzsitákig, az iszlám többi irányzata (szunnita, síita) által eretneknek nyilvánított iszlám irányzatig vezette vissza. Az irányzat Kr. u. 657-ben jött létre a negyedik kalifa, Ali ibn Abi Tálib (Mohamed unokatestvére és veje) követői között kialakult nézeteltérés miatt.

Az Egyiptomi Arab Köztársaság főmuftija szerint a politikai iszlám mozgalmai nem a kedvezőtlen történelmi helyzetek vagy a hatalmi elnyomás, hanem helytelen tanításaik és metodikájuk miatt buktak el, ugyanis vallási, erkölcsi és etikai rendszerük „ellentmondásos alapokra, téves eszmékre és hibás felfogásra” épült. Sauki Allam szerint a saría céljai csakis az állam legitim intézményei révén érhetők el, és nem alkalmazhatják őket azok a mozgalmak, amelyek szembefordulnak a legitim hatóságokkal.

Az egyiptomi főmufti hivatala az egyiptomi igazságügyi minisztérium alá tartozik. A hivatal élén álló személy vezeti a Fatva Házát, az iszlám jogi kérdésekkel foglalkozó tanácsadói és bírói szerepet betöltő egyiptomi bizottságot is.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria