Egyre súlyosabb a keresztények helyzete Burkina Fasóban

Kitekintő – 2019. július 5., péntek | 19:05

A Vatican News az elmúlt napokban interjút készített a nyugat-afrikai ország fővárosában, Ouagadougouban szolgáló olasz misszionáriussal, miután Burkina Faso északi részén dzsihadisták meggyilkoltak négy katolikus világi hívőt. Az atya biztonsági okokból névtelensége megtartását kérte.

Az olasz misszionárius az interjúban elmondta, hogy Burkina Fasóban 2015-től egyre feszültebb a helyzet. Az utóbbi hónapokban különösen fokozódott az erőszak és ennek következtében nő a félelem a lakosság körében.

A legutóbbi terrortámadás Bani településen történt. A Fides missziós hírügynökség jelentése szerint a dzsihadisták, miután kényszerítették a falu lakóit, hogy térjenek vissza otthonukba, házról házra jártak, hogy vallási hovatartozásuk szerint azonosítsák őket. Tanúvallomások szerint a szélsőségesek azt akarják, hogy a védelmi és biztonsági erők, valamint a kormány képviselői elhagyják a térséget. Azzal fenyegetik a helyi keresztényeket, hogy ha nem térnek át a muszlim hitre, akkor kivégzik őket.

A nemzetközi média nem adott nagy teret ezeknek a híreknek, holott a határ menti övezetekben a közelmúltban számos erőszakos cselekmény történt, húsvét óta megsokszorozódtak a keresztények elleni támadások, akik a mintegy 20 milliós lakosság 20-25 százalékát teszik ki.

Az elmúlt hetekben meggyilkoltak egy protestáns lelkészt és egy katolikus papot néhány hívővel együtt, valamint két szalézi misszionáriust. A legutolsó áldozat Fernando atya volt, akit május 17-én késeltek halálra Bobo Dioulasso városban, az ország délnyugati részén. Februárban Antonio César atya vált támadás áldozatává a Togo és Burkina Faso közötti határ mentén.

A keresztények elleni támadások valószínűleg egy stratégia részét képezik, amelynek célja a nagyobb láthatóságra való törekedés és annak a bebizonyítása, hogy az Al-Kaida vagy az Iszlám Állam csoportjai erőteljesebben vannak jelen a térségben más országokhoz viszonyítva – fejtette ki a misszionárius. Emlékeztetett rá, hogy Ferenc pápa a májusi terrortámadás után Twitter-üzenetben fejezte ki fájdalmát és imáiról biztosította az áldozatok hozzátartozóit, valamint az ország egész keresztény közösségét.

Főleg a Malival és Nigerrel határos területeken jelezték az Al-Kaida és a magukat Iszlám Államnak nevező csoportokhoz tartozó fegyveresek jelenlétét. Június 19-én Belehede faluban tizenhét ember halt meg támadásuk következtében. Olyan térségekről van szó, amelyeket a fegyverkereskedelem és a kábítószer-csempészet útvonalai szelnek át. Az egyik központ éppen Mali és Niger sivatagi térségeiben van, ahol nehezebb az ellenőrzés, míg más csoportok nem határos, de közeli országokból érkeznek, például Nigériából, ahol a Boko Haram szélsőségesei működnek. Burkina Faso északi részéről sokak kényszerültek menekülésre. Mintegy 140-160 ezer embert telepítettek ki, akik nem jutnak egészségügyi ellátáshoz, és az iskolákat is bezárták a terrortámadások miatt – tette hozzá az olasz misszionárius.

Burkina Faso és Niger püspöki konferenciái június közepén, plenáris ülésük végén felemelték szavukat a két országban egyre fokozódó terrortámadásokkal szemben. Megállapították, hogy ezek új, vallási dimenzióval bővültek, célzatos emberrablások és gyilkosságok formájában. A főpásztorok azt kérték a békeszerető emberektől, hogy maradjanak egységesek a terrorista támadások drámai intenzitása ellenére és ápolják az összetartást a két ország népességét alkotó különböző csoportok között, hogy ne essenek bele a terroristák csapdájába.

Burkina Faso muszlim közösségét is erőszak sújtja – emlékeztetett az ouagadougoui misszionárius. – Májusban egy imámot és fiát ölték meg az ország északi részében. Ilyen körülmények között az egész egyház és mi, misszionáriusok imádkozunk és cselekszünk a békéért, a muszlim–keresztény párbeszéd bizottsága révén is, amely tevékenyen jelen van az egész országban, erősítve a Burkina Fasó-i vallási közösségek között mindig meglévő kapcsolatokat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria