Életét a házaspárok és a családok pasztorációjának szentelte – Elhunyt Gabriel Calvo atya

Kitekintő – 2021. január 31., vasárnap | 19:55

Január 29-én elhunyt Gabriel Calvo atya, az Encuentro Conyugal/Marriage Encounter megalkotója. Februárban lett volna 94 éves, halálát Covid-szövődmények okozták.

Gabriel Calvo García 1927. február 21-én született Barcelonában. Tizennégy éves korában egyik legjobb barátja öngyilkos lett; e megrázó élmény nyomán érett meg benne az elhatározás, hogy pap lesz. Az Egyházmegyei Munkáspapok közösségéhez csatlakozott.

Bölcsészettudományi, filozófiai és teológiai tanulmányait Salamancában végezte. Ott ismerte meg Monsignor Cardijn belga pap, későbbi bíboros lelkipásztori módszerét – Megfigyelés, Értékelés, Cselekvés (vagy Láss, Ítélj, Cselekedj) –, amelyet később műveiben és egész lelkipásztorkodásában maga is alkalmazott.

1951-ben szentelték pappá. Hamarosan családcsoportokkal, házaspárokkal kezdett foglalkozni. Kilenc év beszélgetés és imádság eredményeként alkotta meg az Encuentro Conyugal (Marriage Encounter) programot, amelyet először 1961-ben tartott meg barcelonai házaspárok számára. A lelki program hatalmas sikert aratott, és néhány éven belül egész Spanyolországban elterjedt, sőt a határokon túl is.

Patricio Flores San Antonió-i püspök meghívására Calvo atya 1974-től Texasban a spanyolajkú házaspárok és családok lelkigondozásában vett részt, majd elöljárói Washingtonba küldték, hogy minden idejét, energiáját a családpasztorációnak szentelhesse. Több országra kiterjedő családpasztorációt folytatott, könyveket írt család-témában, és FIRES néven megalkotta a többi Encounter programját, hogy ne csak házaspárokhoz, hanem minden családtaghoz hatékonyan juttassa el a család evangéliumát. 2014-ben költözött vissza Európába, a madridi papi otthonba, ahol haláláig élt.

Gabriel Calvo atya Marriage Encounter programjának különféle változatai az egész világon elterjedtek – közülük a legismertebb a Házas Hétvége –, és családok millióinak az életét tették boldogabbá és Istenhez közelibbé. Calvo atya különösen örült annak, hogy Magyarországon 1999-től a MÉCS Családközösségek szervezésében, MÉCS Napok néven az összes eredeti programja elindult. 2000-től több alkalommal találkozott Bíró László püspök atyával, akiért mindennap imádkozott – ahogy a MÉCS Napokat is imáival kísérte, amíg csak tehette.

Gabriel Calvo milliók lelki atyja lett, mert a szavai életre keltek a házaspárok szívében. A család jelentéktelennek tűnő hétköznapjait Isten tervének végtelen távlatában látta, a házastársi életszövetségben a Szentháromság titkának visszfényét fedezte fel. Ezzel a látással reményt és távlatot adott a családban élőknek. A konkrét előrelépéshez pedig a leghatékonyabb eszközöket ajánlotta: a bizalmat, az őszinte beszélgetéseket, a megbocsátást, Isten igéjét és az Úr Jézus meghívását a családba.

2018-ban készült az a kétperces videó, amely immár utolsó üzenete a házaspároknak. Itt már csak árnyéka a korábbi temperamentumos önmagának, a szavait befogadni mégis igazi találkozás.

Calvo atya utolsó üzenete megtekinthető ITT.

Életművéről bővebben ITT olvashatnak.

Forrás és fotó: Ménesi Balázs és Krisztina / MÉCS Családközösségek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Calvo atya Bíró László püspökkel a MÉCS világszervezete (ICCFM) fatimai világtalálkozóján 2007-ben