Elkerülhetetlen a vallásgyakorlás visszaszorulása egy osztrák pasztorálteológus szerint

Kitekintő – 2020. október 10., szombat | 16:37

Paul Zulehner bécsi pasztorálteológus az elmúlt hónapokban hatalmas, 14 ezer fős minta alapján végzett felmérést a karantén vallási hatásaival kapcsolatban – adta hírül a Vigilia folyóirat október 5-én közösségi oldalán. A teológus úgy véli, a vallásgyakorlásnak a járvány idején tapasztalható visszaszorulása feltartóztathatatlan folyamat.

Paul Zulehner megállapítása szerint a vallásgyakorlásnak a járvány idején tapasztalható visszaszorulása kulturális okokból feltartóztathatatlan és elkerülhetetlen folyamat, amely a jövőben is folytatódni fog. Előrejelzései szerint könnyen kétféle formát ölthet a közeljövő egyháza: egyrészt egymást jól ismerő emberek szűkebb közösségei jöhetnek létre, másrészt a személyes érintettséget nélkülöző vallási szolgáltatások nyújtójává alakulhat az Egyház. Mindkét esetben az a veszély fenyeget, hogy a közösségek idővel apróra zsugorodnak, sőt el is tűnhetnek.

Akik megszokásból voltak keresztények, a karantén idején eltűntek, mutatott rá Paul Zulehner, s akik korábban csak a hagyomány kedvéért jártak templomba, valószínűleg már nem fognak visszatérni. Templomba már csak azok járnak, akiknek valóban fontos, ami a liturgiában történik, nem pedig a környezetük esetleges elvárásaihoz igazodnak. Az Isten a karantén idején című felmérés eredményei könyv alakjában várhatóan januárban jelennek majd meg, mondta el Zulehner a Wiener Zeitungnak.

Forrás és fotó: Vigilia Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria