Emléktáblát avattak II. János Pál pápa tiszteletére a Gran Sassó-i sífelvonónál

Kitekintő – 2019. augusztus 27., kedd | 11:48

Augusztus 17-én Paweł Ptasznik prelátus, a Vatikáni Államtitkárság lengyel szekciójának felelőse avatta fel azt az emléktáblát, amely Karol Wojtyła első látogatásának állít emléket a Gran Sasso hegység lábánál, a közép-olaszországi Abruzzo tartományban.

Az emléktábla állítását egy 1962-ben készült fotó alapján kezdeményezték, amelyen a későbbi pápa Fonte Cerreto település felvonójának bejáratánál áll. Karol Wojtyła akkori krakkói segédpüspök 1962-ben, a II. vatikáni zsinat első ülésszakának egy szabadnapján kirándult első alkalommal az Appenninek legmagasabb részén, a Gran Sasso hegységben. Később pápaként számos alkalommal visszatért ide sétálni, imádkozni vagy egyedül síelni.

A San Pietro della Ienca kulturális egyesület, a Gran Sasso Nemzeti Park és L’Aquila város önkormányzata elhatározta, hogy emléket állít Karol Wojtyła 57 évvel ezelőtti látogatásának azzal, hogy táblát helyez el a sífelvonó bejáratánál, Fonte Cerreto településen. Innen lehet feljutni a Campo Imperatore fennsíkra.

Az emléktáblát augusztus 17-én avatta fel Paweł Ptasznik prelátus, a Vatikáni Államtitkárság lengyel szekciójának felelőse a l’aquilai turizmusért felelős tanácsos és a Gran Sasso turisztikai központ vezetője jelenlétében.

Paweł Ptasznik prelátus délután szentmisét mutatott be San Pietro della Ienca település Szent II. János Pál-kegyhelyén, mely az elsők között vette fel a pápa nevét, 2011-es boldoggá avatását követően. A kis templom a hatalmas hegy lábánál található, ahova II. János Pál időnként visszavonult. Ez is tanúskodik arról a ma is élő kapcsolatról, amely az abruzzói lakosság és a lengyel szent között fennáll.

Ptasznik prelátus interjút adott a Vatikáni Rádiónak, amelyben felidézte a decemberben elhunyt Tadeusz Pieronek püspök lelki üdvéért bemutatott szentmisét. Pieronek püspök volt az, aki 1962-ben elkísérte Karol Wojtyłát a Gran Sassóhoz, majd fotót készített róla a hegyre vezető sífelvonónál. „Az itt lakók emléket akartak állítani annak a szeretetnek, amellyel II. János Pál viszonyult ehhez a hegyhez. A hegy a természetben kiemelt helye az Istennel és önmagunkkal való találkozásnak” – fogalmazott Paweł Ptasznik prelátus.

„II. János Pál többször kifejezte, hogy a hegy szépsége segít felfedezni Isten ember iránti szeretetét. A mai táblaavatás alkalom arra is, hogy érzékenyítsük az embereket a természet értéke iránt” – hangsúlyozta a lengyel prelátus.

„Azonnal felismertem a helyet, ahol a fotó készült” – nyilatkozta Pasquale Corriere, a San Pietro della Ienca kulturális egyesület elnöke a Vatikáni Rádiónak az 1962-ből származó képről. Elmondta: ma számos kezdeményezés által tartják életben Szent II. János Pál emlékét ezen a vidéken. Létrehozták a „Ienca sztéléje” elnevezésű nemzetközi díjat, amelyet a múlt évben a vatikáni csendőrség nyert el, valamint létrehozták az Irodalmi kert című kulturális folyóiratot, amelyben vallási témákkal foglalkoznak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria