Épületeket világítanak ki, webszemináriumot tartanak a halálbüntetés elleni küzdelem világnapján

Kitekintő – 2020. november 28., szombat | 12:01

November 30-a a halálbüntetés elleni küzdelem világnapja. A Sant’Egidio közösség sok éve zajló kezdeményezése, a Városok az életért, városok a halálbüntetés ellen mozgalom felhívására a világ számos városának egy-egy jelentős épületét kivilágítják ezen a napon a halálbüntetés elleni tiltakozásul. Idén webszemináriumot szerveznek nemzetközi hírű előadókkal.

A mozgalom tagjai a világjárvány elleni küzdelem idején sem szeretnék, hogy kihunyjon a vágy az erőszak és a gyűlölet hullámainak megfékezésére. Világszerte több mint kétezer város csatlakozott a kampányhoz, és világítja ki november 30-án egy-egy épületét. Hiszik, hogy együtt sokat tehetünk a világban a félelem és a beletörődés legyőzése érdekében.

Mára 114 ország már eltörölte a halálbüntetést, 56 országban azonban még érvényben van, de csak 23-ban alkalmazzák. Ugyanakkor aggasztó adatok is vannak: Szaud-Arábiában, Irakban és Jemenben nő a kivégzések száma, Iránban és Kínában is sokakat végeznek ki, bár ez utóbbi országból nincsenek megbízható adatok. A halálbüntetés elleni mozgalom tagjai meg vannak győződve arról, hogy a büntetésként eltervezett gyilkosság lealacsonyítja a társadalmat; az igazságosság helyett a gyilkosságot, az élet kultúrája helyett a halál kultúráját részesítik előnyben.

Ferenc pápa 2018. május 11-én jóváhagyta a Katolikus Egyház katekizmusa 2267. pontjának új megfogalmazását: „...az Egyház az evangélium fényénél tanítja, hogy a halálbüntetés megengedhetetlen, mert vét a személy sérthetetlensége és méltósága ellen, és eltökélten küzd annak eltörléséért az egész világon”.

Paolo Ricca, az olaszországi valdens közösség lelkipásztora így fogalmazott: „Isten az első, aki eltörölte a halálbüntetést. A Teremtés könyvében Ábel meggyilkolása után »jelet is tett az Úr Káinra, hogy meg ne ölje senki sem, aki rátalál.«”

A kilencvenes évektől kezdve napjainkig több mint ötven országban törölték el a halálbüntetést, az elmúlt húsz évben nagy szerepe volt ebben a Sant’Egidio közösség által kezdeményezett mozgalomnak. A közösség hisz a kis gesztusok erejében is: csatlakozni lehet ahhoz a kezdeményezéséhez, amelynek keretében halálsoron a kivégzésüket váró halálraítéltekkel leveleznek önkéntesek.

A november 30-án 17.30-kor kezdődő webinar öt nyelven (angol, olasz, francia, spanyol, portugál) követhető, regisztrálni lehet a Sant’Egidio közösség honlapján. Az előadók között van David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, a halálbüntetés elleni mozgalmak vezetői; Mario Marazziti író, újságíró; Joaquin Martinez, akit ártatlanul ítéltek kivégzésre, ma pedig küzd a halálbüntetés ellen (története ITT olvasható).

Forrás és fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria