Ez az evangélium – Éjszakai szállót nyitottak egy olaszországi plébánián

Kitekintő – 2020. február 3., hétfő | 15:38

Konrad Krajewski bíboros, a pápa főalamizsnása február 1-jén, szombaton a dél-olaszországi Calabria régióban lévő Praia a Maréban, a Szent Pál apostol-plébánián egy tizenhárom férőhelyes éjszakai szállót adott át, amelynek a Rúth háza nevet adták.

Marco Avenà plébános valódi áldásnak nevezte Konrad Krajewski bíboros látogatását. A főalamizsnás nem csak Ferenc pápa szeretetteljes üdvözletét adta át a közösségnek; kocsija csomagtartójában élelmet is vitt az egy ideje már működő szegénykonyhára. Átadott egy különleges rózsafüzért is: ez – a Szentatya személyes ajándékaként – kézről kézre jár majd; egy napig lesz egy-egy embernél, aki imádkozik az Egyházért, a pápáért és mindazokért, akiknek szükségük van rá. Majd továbbadja – így folyamatos lesz az imádság.

Az éjszakai szállót az olasz karitász jóvoltából és az „otto per mille” felajánlásokból (ami a jövedelemadóból adható egyszázalékos felajánlás olaszországi megfelelője) hozták létre. A délutáni szentmisét követően a mintegy harminc önkéntes és a plébánián eddig is gondozott öt szegény részvételével vacsorát rendeztek a plébánia termeiben, ahol délutánonként hittant oktatnak.

A plébános elmondta, hogy vannak olyanok, akik már két éve velük laknak a plébánián vagy lakókocsiban. A legközelebbi éjszakai szálló háromórás kocsiútra van Reggio Calabriában, és csak négy férőhelyes.

Marco Avenà kiemelte: az egész emberrel foglalkoznak. A legelső felkarolt egy kábítószerfüggő volt, akit a családja magára hagyott. Korábban lopott, ma már dolgozik. Az ő megsegítése közben átéltek kudarcokat, csüggedést, de aztán felülkerekedett az illetőben a változtatás, az újjászületés szándéka, mert érezte a plébános és a közösség bizalmát.

„A szegények bátorítanak a hivatásomban – mondta az alig 35 éves plébános. – Amikor velük vagyok, kézzel tapintom Krisztust. Olykor fáradsággal jár, de a szeretet nem vár viszonzást. Ez az evangélium. Úgy segítünk, hogy nem várunk ellenszolgáltatást. Az igazi viszonzást az Úr adja. Áldás látni a sok önkéntest, a családokat, akik másokért fáradoznak. A szeretet megfertőz mindenkit, és megváltoztatja a gondolkodást. Átalakítja a szívet: ahol addig közöny volt, ott kinyitja az ajtókat, menedéket nyújt a szenvedés és a fájdalom elől.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: DiocesiSanMarcoScalea.it; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria