Ferenc pápa aggodalmának adott hangot a Kijevi Barlangkolostor helyzetével kapcsolatban

Kitekintő – 2023. március 15., szerda | 18:04

Ferenc pápa március 15-én, szerdán az általános audiencia végén aggodalmának adott hangot az Ukrán Ortodox Egyházhoz tartozó Kijevi Barlangkolostor (Pecserszka Lavra) körül kialakult helyzet miatt.

„A kijevi lavra ortodox szerzeteseire gondolok. Kérem a harcoló feleket, hogy tartsák tiszteletben a vallási imahelyeket. Bármely felekezethez tartozó, magát imádságnak szentelő ember támaszt jelent Isten népének” – mondta a pápa a zarándokokhoz fordulva az általános audiencia végén.

Március 10-én az Ukrán Ortodox Egyházhoz tartozó (az Ukrán Kulturális Minisztériumnak alárendelt) Kijevi Barlangkolostor honlapján közzétették a Nemzeti Örökség megbízott igazgatójának előzetes figyelmeztetését, amely szerint a Mária Elszenderülése Kijevi Barlangkolostor szerzeteseinek a bérleti szerződés felmondása miatt március 29-ig el kell hagyniuk a kolostort. A dokumentum egyértelművé teszi, hogy a bérleti szerződés feltételeinek megsértését megállapító munkacsoportot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendelete alapján hozták létre.

Később Kirill Moszkva és az egész Rusz pátriárkája a helyi ortodox egyházak elöljáróihoz, Ferenc pápához, António Guterres ENSZ-főtitkárhoz, valamint más vallási vezetőkhöz és nemzetközi szervezetek képviselőihez fordult üzenetével, amelyben felszólította őket, hogy tegyenek meg „minden lehetséges erőfeszítés”, hogy megakadályozzák az Ukrán Ortodox Egyház szerzeteseinek kiűzését a Kijevi Barlangkolostorból, továbbá annak kényszerbezárását.

A Kijevi Barlangkolostor vezetője, Pavel metropolita március 13-án, hétfőn azt mondta, hogy a szerzetesek nem tesznek eleget a kolostor elhagyására vonatkozó parancsnak. Ukrajna kulturális és információs politikai minisztere korábban azt mondta, hogy az Ukrán Ortodox Egyház képviselői ellen büntetőeljárást indítanak, amennyiben a Kijevi Barlangkolostorból eltűnnek „múzeumi kiállítási tárgyak”, köztük szentek ereklyéi.

A Kijevi Barlangkolostor (Києво-Печерська лавра) története a 11. század közepéig nyúlik vissza, 1054 előtt alapította Pecserszkij Szent Antal, az Athosz hegyéről hazatért remete, aki a Dnyeper folyó magas löszpartjába vájta celláját. Példáját hamarosan többen követték, a közösség kolostorrá szerveződött. 1592-ben főkolostor lett, azóta lavrának nevezik. A keleti ortodox szerzetesség egyik központja. 1990-ben az UNESCO a Szent Szófia-székesegyházzal együtt a felvette a világörökségi listára. 2007-ben Ukrajna hét csodájának egyike lett. (Forrás: Magyar katolikus lexikon; Wikipédia)

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás: sib-catholic.ru / RIA Novosztyi, TASZSZ és a Vatican News alapján

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria