Francesco Patton szentföldi kusztos húsvétkor: Krisztus üres sírja reményt nyújt

Kitekintő – 2024. április 3., szerda | 13:33

Francesco Patton ferences, szentföldi kusztos Túl a halál sötétjén címmel üzenettel fordult a hívekhez húsvét ünnepén. Hangsúlyozta, hogy Jézus Krisztus üres sírja „reményt nyújt”, és minden szenvedésre vigaszt jelent az Úr feltámadása.

A feltámadás átlépés egy olyan új és teljes életbe, amelyet el sem lehet képzelni, és amire az Úr Jézus Krisztus húsvétja emlékeztet minket. A ferences kusztos üzenetében segíteni kívánt a híveknek választ találni azokra a kérdésekre, amelyek a halállal, kiváltképpen egy szeretett személy halálával kapcsolatban felmerülnek. Az a megélés, amely a mindannyiunkat lesújtó szenvedés, a sötétség és a kétségbeesés pillanatát követi a „halál misztériumába való visszafordíthatatlan belépésig”, Patton atya szerint egyfajta túllépés.

Mária Magdolna és az Emmauszba menekülő tanítványok esetében is „a leleplező meglepetés” a feltámadt Jézussal való találkozás – ami nem vele mint halottal és újraéledttel való találkozás, hanem találkozás azzal, aki most Istenben él. Ez a találkozás az Úrral mindig tartalmasabb, mivel azt jelenti, hogy vele vagyunk, akinek embersége „a Szentlélek ereje által teljesen átalakult”, és akivel a haldoklás „átmenet, túlmutat a halálon”.

Ezért nyújt reményt Krisztus üres sírja; olyan reményt, ami képes bevilágítani az élet és a halál legrosszabb tapasztalatait is, amelyekben ma elmerülünk – fogalmazott üzenetében Francesco Patton, majd áldott húsvéti ünnepeket kívánt és buzdított: „Támadjunk fel mi is az Úr Jézussal együtt!”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: custodia.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria