Hollandiában nem engednék az egyházi iskoláknak, hogy elutasítsák az LMBTIQ diákokat

Kitekintő – 2020. november 24., kedd | 9:43

A holland parlament képviselőinek többsége támogatja azt az indítványt, amely nem engedné meg az egyházi fenntartású iskoláknak, hogy elutasítsák az LMBTQ közösséghez tartozó (leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, interszexuális vagy queer) diákokat – adta hírül november 17-én a NOS holland médiaszolgáltató.

Az előterjesztést, miszerint semmilyen iskola nem tagadhatja meg vallás, származás, szexuális irányultság vagy eltérő nézetek alapján a tanulók oktatását, a liberális, a szocialista, a zöld és munkáspárti képviselők is támogatták Hollandiában.

Arie Slob kereszténydemokrata oktatási miniszter parlamenti felszólalásában védelmébe vette azokat az egyházi iskolákat, amelyeknek véleménye szerint jogukban áll a tanulók szüleivel olyan nyilatkozatot aláíratni, amelyben leszögezik a „homoszexuális életvitel” elutasítását. Arie Slob a holland alkotmány egyik, az oktatási szabadságot előíró cikkelyére hivatkozott.

Az oktatási miniszter kijelentése heves vitákat váltott ki a parlamentben, mivel a képviselők többsége szerint a cikkely egyúttal a tanulók biztonságos és támogató iskolai környezethez való jogát is meghatározza.

A holland munkáspárt alkotmánymódosítási törvényjavaslatot nyújtott be e cikkely „korszerűsítése” érdekében. Mivel pedig egy ilyen törvénytervezetnek kétharmados többséget kell szereznie mind az alsóházban, mind a szenátusban, továbbá az alkotmánymódosítás hosszú időt vesz igénybe, a képviselőház szocialista frakciója ideiglenes indítványt is előterjesztett.

Jasper van Dijk, a szocialista párt vezetője hangsúlyozta: „Nem normális, hogy egy iskola megtagadhatja egy nem keresztény diák felvételét. Azt szeretném, ha minden gyermek együtt járna iskolába.”

Forrás: MTI

Fotó: Arie Slob miniszter Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria