Imádkozzunk együtt mi, európaiak a pandémia áldozataiért a nagyböjtben!

Kitekintő – 2021. február 16., kedd | 19:37

Európa püspöki konferenciáinak elnökei arra kérik a híveket, hogy hamvazószerdától kezdve egész nagyböjtben imádkozzanak együtt a koronavírus-világjárvány áldozataiért. A szent negyven nap alatt napról napra más-más országban mutatnak be kifejezetten a Covid-19 betegségben elhunytakért gyászmisét.

A kontinens főpásztorai számos alkalommal csatlakoztak együtt Ferenc pápához, hogy megerősítsék az Egyház közelségét mindenkihez, aki a koronavírus miatt küszködik: az áldozatokhoz és családjaikhoz, a betegekhez és az egészségügyi dolgozókhoz, az önkéntesekhez és mindenkihez, aki az első vonalban szolgál ebben a nehéz helyzetben.

Ezúttal egész nagyböjtre imahálót, eucharisztikus láncot kezdeményeznek azért a több mint 770 ezer emberért, akik Európa-szerte a Covid-19 vírus okozta fertőzés következtében hunytak el.

„Közösen gondolkodtunk el azon a lehetőségen, vagy inkább kötelességen, hogy a világjárvány áldozataira, sok-sok áldozatára szentmisében emlékezzünk – fogalmaz Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke a kezdeményezést elindító üzenetében. – Európa valamennyi püspöki konferenciája legalább egy szentmisével kapcsolódik a kezdeményezéshez: így imaláncot hozunk létre, a sok ember emlékére mondott szentmisék láncolatát. Ebben az imádságban meg akarunk emlékezni a gyászoló családokról is és mindenkiről, aki a jelen pillanatban szenved a vírusos megbetegedéstől és nem biztos benne, hogy életben marad.”

A kezdeményezés, amelyben valamennyi európai püspöki konferencia részt vesz, a közösség és a remény jelét kívánja nyújtani az egész kontinens számára. „Mi, európai püspökök – teszi hozzá a CCEE elnöke – mind egyként állunk keresztény közösségeink, papjaink mellett. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki a leginkább szükséget szenvedőknek szenteli az életét. Szavainkkal és mindenekelőtt imáinkkal támogatjuk munkájukat, hogy együtt egy jobb jövő felé tudjunk tekinteni.”

Angelo Bagnasco videoüzenete ITT tekinthető meg olasz nyelven, angol feliratozással.

Forrás és fotó: CCEE

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria