Imahét kezdődött a vallásszabadságért az Egyesült Államokban

Kitekintő – 2020. június 24., szerda | 12:14

Az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia június 22. és 29. között rendezi meg a vallásszabadság hetét. Thomas Wenski, Miami érseke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a vallásszabadság minden más jog biztosítéka. Óvni kell minden intézményt, ami ezt elősegíti.

Az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia kezdeményezésére intenzív imahét kezdődött hétfőn az Amerikai Egyesült Államokban a vallásszabadság védelmében.

A vallásszabadság joga az emberi személy méltóságán alapszik. Olyan emberi jog, amely biztosítja az összes többi jogot. A béke és az együttélés csak akkor lehetséges, ha a vallásszabadságot teljes mértékben tiszteletben tartják – mutatott rá Thomas Wenski miami érsek az imahét első napján.

A főpásztor az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia vallásszabadságért felelős bizottságának ideiglenes elnöke.

Wenski érsek arra buzdít minden katolikust, hogy vegyen részt a rendezvényeken és támogassa a vallásszabadságot, amely nagy nyomás alatt áll az egész világon.

A nyugati liberális demokráciákban is növekszik a diszkrimináció általánosságban véve a vallással, és kiváltképpen a katolikus kereszténységgel szemben, még ha talán kifinomultabb módon is, nem erőszakkal – figyelmeztetett a főpásztor.

A politikai elemzők és az emberi jogok védelmezői a vallást is belefoglalják a programjukba. Ugyanakkor nagy részük a „toleranciát” hangsúlyozza, mintha a vallás csak a konfliktus forrása lenne.

Az is előfordul, hogy a vallásról mint „egyéni választásról” beszélnek, mintha a vallás csak az egyének meggyőződésére vonatkozna, és nem lennének társadalmi következményei.

A szólásszabadság sem csak attól függ, hogy elmondhatjuk azt, amit gondolunk, hanem olyan intézményektől is, mint az újságok, az egyetemek, a könyvtárak, a politikai pártok és más szervezetek, amelyeket civil társadalomnak nevezünk.

Ennek megfelelően a vallásszabadság is „mindenki javának érdekében” magában kell hogy foglalja olyan intézmények védelmét, amelyek az egyén szabad vallásgyakorlását segítik elő – szögezte le Thomas Wenski.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria