Irakban folyamatosan romlik a keresztények helyzete

Kitekintő – 2019. július 23., kedd | 18:25

Irakban folyamatosan romlik a keresztények helyzete – mondta Benedict Kiely amerikai misszionárius július 22-én a National Catholic Register katolikus lapnak.

Benedict Kiely elmondta: Irak északi részén járva azt tapasztalta, hogy a helyi keresztényeknek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyett most a síita muszlimok fenyegetődzéseitől kell tartaniuk. Az észak-iraki keresztények és jazidik továbbra sem érezhetik magukat biztonságban, ezen kívül munkalehetőséghez sem jutnak – fejtette ki a misszionárius. Közölte: az elmenekülő keresztények lényegében nem tértek vissza szülőföldjükre.

„Az iraki keresztények számára a legnagyobb kihívás ma ugyanaz, mint 2003-ban volt: a biztonság. Az iraki alkotmány értelmében másodrendű állampolgárok, de ez így van lényegében minden muszlim országban” – fogalmazott Benedict Kiely. Hozzátette: Észak-Irakban a keresztények „beszorultak” a szunnita és a síita muszlimok konfliktusába. Az amerikai pap szerint Irakban új fenyegetést jelent Irán növekvő befolyása és támogatása a síita milíciáknak.

Forrás: MTI

Fotó: Saintadday.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria